5 cara korang nak ‘counter’ Edith

Edith adalah satu hero tank-marksman yang membuatkan ramai pemain keliru atau tidak tahu macam mana nak melawannya.

Keupayaan Edith untuk bertukar role ketika teamfight membuatkan hero ini fleksibel dan sesuai dimainkan dalam banyak situasi.

Macam mana nak lawan Edith kalau dalam rank? Adakah anda perlu ban ataupun anda ingin cuba mencari counter? Jika anda ingin melawannya, baca tips di bawah:

1. Guna hero anti-tank

Edith adalah hero tank yang sangat kebal dan boleh bertukar peranan jadi marksman untuk menyerang dari jauh. Namun, sebenarnya Edith boleh ditewaskan oleh Karrie. 

Kuasa pasifnya yang mampu menolak 8 peratus hingga 12% dari Max HP bermakna dirinya mampu menurunkan nyawa hero tank dengan sangat cepat. Edith pastinya mudah dijatuhkan dengan adanya Karrie di pasukan anda.

Selain itu, ultimate miliknya mampu menaikkan kelajuan pergerakan dan menambahkan dua lightweels sekaligus mempercepatkan pasifnya terjadi.

2. Barang anti tank juga harus dibeli

Malefic Roar menambahkan lagi kekuatan Karrie sebagai tank killer. Ia secara semula jadi memberikan Physical Penetration sebanyak 35%  dan setiap penambahan defense oleh musuh akan menambahkan lagi jumlah penetration yang anda lakukan.

Hero marksman lain seperti Clint, Lesley, Beatrix dan Irithel juga sangat sesuai menggunakan item ini bagi menguatkan serangan mereka.

3. Jaga jarak dan main kiting

Kiting adalah taktik yang biasa digunakan dalam MOBA di platform PC yang bermakna anda menggunakan jarak sebagai kelebihan.

Dengan kiting, anda akan menembak Edith dari jauh dan kemudian lari. Serang, lari, serang, lari.

Taktik ini membolehkan anda mencederakannya tanpa perlu berbalas kecederaan. Layla terutamanya mempunyai jarak sangat jauh dan sesuai main kiting.

4. Berdiri belakang tank

Sebagai hero marksman atau mage, tugas anda adalah berdiri di belakang tank dan kemudian mengenakan damage dari jarak selamat.

Edith mempunyai kuasa yang memerlukan dirinya di jarak dekat jadi selagi anda menjaga jarak, tiada masalah.

5. Gunakan healer

Penyembuh atau healer sangat sesuai untuk counter Edith. Hero seperti Estes, Mathilda dan Floryn atau Rafaela boleh membuatkan pasukan anda bermain agresif tanpa perlu takut dengan Edith.

Walaupun dia akan mengganggu, tapi heal yang berterusan boleh memberikan pasukan anda kelebihan dalam teamfight.

RELATED NEWS

+