Agate Skylab Fund dibangunkan untuk menyokong studio pembangun kecil Indonesia

Tidak asing lagi bagi pembangun permainan bahawa mencipta sebuah permainan menelan kos perbelanjaan yang besar, lebih lagi bagi pembangun. Mujurlah, pemaju Indonesia dapat menemui beberapa jalan untuk membantu membiayai pengembangan permainan mereka, termasuk Indigo Game Startup Incubation dan Toge Game Fund Initiative.

Salah sebuah studio permainan terbesar di Indonesia menyertai kempen bantuan itu dengan Agate Skylab Fund yang baru dilancarkan oleh P.T. Agate International, yang bertujuan untuk memberikan suntikan dana yang sangat diperlukan ke industri perkembangan permainan Indonesia yang sedang berkembang.

Agate bertanggungjawab melancarkan beberapa permainan yang popular seperti siri RPG Valthirian Arc, Retrograde Arena, permainan mudah alih Code Atma, dan permainan aksi-pengembaraan yang akan datang, Tirta.

Program ini bertujuan untuk mengisi kekosongan dalam industri permainan Indonesia untuk pendanaan peringkat-hujung dengan menyediakan struktur pendanaan dari AS$100,000 (RM413,000) hingga AS$1 juta (RM 413 juta). Agate mengatakan sudah menerima beberapa permohonan lebih awal dari yang diharapkan dan akan mulai menguruskan permohonan dalam beberapa bulan akan datang.

 

Agate Skylab Fund dilancarkan semasa sidang media maya pada hari Rabu, 1 September. Antara yang hadir adalah Ketua Pegawai Eksekutif Agate Arief Widhiyasa, Agate CMO dan CCO Igor Tanzil, dan ahli lembaga penasihat Agate, Hari Sungkari.

‘Indonesia menduduki urutan ke-16 di dunia untuk industri permainan, yang pada tahun 2020 sudah mencapai nilai AS$1.6 juta (RM 661 juta). Cabaran utamanya adalah untuk meningkatkan bahagian pasaran permainan tempatan dengan signifikan dengan mengelola ekosistem industri permainan, mulai dari bakat, desain, pengembangan, pembiayaan, pengewangan dan pertumbuhan serta kelestarian,’ kata Hari Sungkari mengenai keadaan industri permainan Indonesia ketika ini.

Igor Tanzil pula berkata, “Tidak ada syarikat tunggal yang dapat mengubah industri sendiri. Kami tidak mahu hanya memberikan dana dan membiarkan pemaju menghadapi pasaran sendiri. Selain menyediakan dana, Agate juga akan memberikan bimbingan dari kru dan pemimpin Agate veteran di bidangnya sehingga kita dapat berjalan berdampingan menuju tujuan bersama.”

Pembangun yang berminat untuk memohon Agate Skylab Fund dapat mengemukakan permohonan mereka melalui laman web program (https://agate.id/skylab/) untuk melalui proses penilaian yang dilakukan oleh jawatankuasa Skylab.

Dengan pelancaran yang berjaya dan minat yang meluas dalam program ini, pemimpin Agate Wishiyasa dan Tanzil telah mula membincangkan rancangan untuk memperluas program ini ke seluruh rantau Asia Tenggara.

RELATED NEWS

+