Ini 4 ‘midlaner’ yang paling sukar dilawan, menurut NothingToSay

Cheng “NothingToSay” Jin Xiang adalah seorang pemain profesional dari Malaysia dan bukanlah seorang pemain biasa-biasa. Beliau berjaya menempa nama di pentas dunia di The International 10 di mana beliau dan pasukannya, PSG.LGD meraih tempat kedua di kejohanan gergasi itu dan membawa pulang AS$5.2 juta (RM21 juta).

Selepas kejohanan itu, rata-rata peminat Dota 2 bersetuju bahawa NothingToSay dianggap sebagai salah seorang pemain midlaner terbaik. Kejohanan Majors dan The International 10 (TI10) memberinya peluang untuk menghadapi nama terkenal seperti Topias Miikka ‘Topson’ Taavissainen, serta beberapa nama yang serupa seperti Alexander ‘TORONTOTOKYO’ Khertek.

NothingToSay baru-baru ini dalam temu bual di ‘Level Up KL : eSports Masterclass’ membincangkan empat pemain midlaner paling sukar yang pernah dihadapinya. Dia juga memberikan banyak butiran bernas lain tentang masanya di PSG.LGD.

Midlaner Terbaik di Dunia

Menurut NothingToSay, pemain tengah Team Secret Michał ‘Nisha’ Jankowski adalah pemain yang paling sukar untuk ditentang di midlane. NothingToSay meletakkan pemain berikut mengikut urutan kesukaran.

  1. Nisha
  2. Karl ‘Karl’ Matthew Baldovino
  3. Danil ‘gpk’ Skutin
  4. TORONTOTOKYO

Pada pendapatnya, TORONTOTOKYO, midlaner Team Spirit yakni pemenang TI10, dinobatkan di tempat keempat dalam senarainya kerana kecenderungannya untuk memberi tumpuan kepada permainan berpasukan dan bukannya perhatian yang lebih halus pada midlane.

Topson, juara TI8 dan TI9, juga dilihat dari sudut yang sama oleh NothingToSay kerana dia menyatakan Topson juga lebih fokus kepada pasukannya berbanding permainannya sendiri. Dia seterusnya menyatakan jika dia memasukkan dirinya dalam senarai ini berdasarkan kemahiran individu, dia akan menduduki tempat kedua kerana dia mendapati sukar untuk mengalahkan Nisha.

NothingToSay juga menyebut pemain bintang Team Nigma, Amer ‘Miracle-‘ al-Barkawi, apabila ditanya siapa idolanya. Bintang Malaysia itu memuji Miracle- terutamanya untuk cara beliau bermain Invoker.

Berlatih di PSG.LGD

Sebagai pemain  PSG.LGD, NothingToSay dilatih oleh salah seorang pemain Dota 2 terhebat yang kini menjadi jurulatih di China iaitu Zhang ‘xiao8’ Ning. NothingToSay menjelaskan sebab beliau meletakkan xiao8 di bahagian atas.

Dia menyatakan xiao8 bermain banyak perlawanan biasa (pub) dan mahir dalam dinamik pelbagai hero. Beliau dapat membantu merangka serta memberikannya butiran rumit tentang hero dan gaya permainan. Antara selok-belok ini ialah mengetahui saat Tower tertentu perlu ditolak pada hero tertentu.

NothingToSay menambah lagi bahawa xiao8 memainkan pelbagai peranan dalam kerjayanya, menjadikannya jurulatih yang unik berbanding yang lain.

Persediaan Menentang Juara TI10

Apabila bercakap tentang latihan, pasukan dari rantau China dikenali dengan disiplin yang tinggi serta mematuhi jadual yang ketat dan sesi NothingToSay dengan PSG.LGD tidak berbeza.

Dalam temu bual itu, Dia berkata bahawa pasukan di TI pernah berlatih untuk masa yang lama, iaitu dari 10 pagi hingga 11 malam. Dalam tempoh masa ini, pasukan memilih strategi, bermain scrim dan permainan rasmi dan juga bermain beberapa pub. PSG.LGD bangun pada jam 8:30 pagi dan tidur pada jam 12: tengah malam. Selain itu, NothingToSay juga mendedahkan bahawa telefon mereka diambil daripada mereka semasa latihan.

Usaha kental pasukan itu membuahkan hasil pada TI10 kerana ia secara menyeluruh mengalahkan pasukan demi pasukan untuk mara ke pusingan akhir. PSG.LGD dijangka memenangi acara itu sehingga pusingan akhir. Namun, Team Spirit berjaya menjulangi Aegis of the Champions selepas siri BO5 yang melelahkan.

NothingToSay berkongsi beberapa pandangan tentang faktor yang membawa kepada kekalahan 3-2 pada pusingan akhir TI10. Beliau menyebut bahawa mereka memutuskan untuk menggunakan Io untuk dua perlawanan pertama, tetapi permainan tidak berjalan seperti yang dirancang. Terdapat juga isu tidak mempunyai gandingan yang ideal untuk Io.

Barisan pemain PSG.LGD memutuskan untuk kekal bersama sekurang-kurangnya satu tahun lagi. NothingToSay dan rakan sepasukannya akan bertanding dalam Dota Pro Circuit (DPC) 2021-22 yang akan datang dengan harapan dapat mara ke TI11 dan mungkin meraih kemenangan kejohanan tahun depan.

RELATED NEWS

+