Ini antara masalah yang dihadapi pemain TI10 di Romania

Seperti yang anda tahu, The International 10 (TI10) akan bermula esokNamun pelbagai isu yang peminat dapat lihat yang dilaporkan oleh pelbagai pasukan dari Romania.  

Team Spirit adalah pasukan pertama yang membawa masalah ini kepada pihak pengurusan selepas menyiarkan video yang menggambarkan ruang latihannya dengan pengurus Dmitry ‘Korb3n’ Belov. Video itu menunjukkan Korb3n mengeluh tentang bilik yang sempit, susunan tempat duduk yang tidak selesa, tidak ada internet, dan tidak ada tisu di tandas.

Beliau juga mendakwa bahawa bilik latihan diperuntukkan berdasarkan peringkat Dota Pro Circuit (DPC), dan pasukan yang berada di peringkat lebih tinggi diberi ruang yang lebih baik. Dalam komen di Twitter, pengurus pasukan OG Valter ‘Shootsgud’ Games kemudian menyebutkan bahawa mereka mendapat ‘salah satu ruangan yang buruk’ di mana pemain tidak merasa selesa.

Masalah Team Spirit

Kicauan di bawah menunjukkan keadaan di salah satu bilik yang pemain gunakan untuk latihan.

Dengan bilik yang begitu sempit, seorang pemain yang agak tinggi lampai, Mira, sering terhantuk lampu apabila berdiri. Pemain juga tidak dapat menyambung ke internet walaupun sudah berada di kawasan hotel selama sejam lebih. Kemudian Korb3n masuk ke tandas untuk menunjukkan bahawa tidak ada tisu dan melihat gulungan tisu habis terbiar di lantai, dia mengatakan bahawa ada orang sudah berada di bilik itu sebelum mereka.

Korb3n kemudian mendakwa bahawa pasukan diberi bilik berdasarkan kedudukan DPC mereka.

Masalah OG

Pasukan OG juga menghadapi beberapa masalah seperti Team Spirit. Menurut Shootsgud, pengurus pasukan OG, beliau tidak dapat bekerja dari bilik itu dan bahawa mereka sedang menunggu masalah untuk diselesaikan. Di samping itu, beliau mengatakan bahawa masalahnya hanya ada di bilik latihan, kerana bilik tidur setiap orang adalah sama.

Ketua Pegawai Strategi Alliance, Kelly ‘kellymilkies’ Ong menyatakan bahawa penentuan taraf bilik latihan berdasarkan kedudukan di DPC ‘tidak pernah didengari & amat memalukan.’ Dalam komen, beliau berkata bahawa selepas melihat bilik Team Spirit, beliau ‘malu’ untuk menyiarkan gambar bilik latihan Alliance.

Pasukan Lain Dapat Bilik Besar?

OG dan Team Spirit tidak begitu bernasib baik dengan bilik latihan yang padat. Namun, beberapa pasukan lain menerima bilik yang lebih besar. Dota 2 Maincast menghantar kicau gambar bilik latihan pasukan Virtus.pro. Seperti yang dapat dilihat dalam gambar, bilik Virtus.pro kelihatan jauh lebih besar daripada yang digambarkan dalam video Team Spirit.

Pasukan Elephant dari China juga bernasib baik untuk menerima bilik yang agak selesa berbanding Team Spirit. Gambar di bawah adalah dari Weibo yang menunjukkan betapa luasnya bilik pasukan itu. 

TI10 akan bermula pada esok dan akan tamat dengan pusingan akhir pada 17 Oktober.

RELATED NEWS

+