jauh daripada ‘permainan mati’ yang dianggap oleh ramai orang."> jauh daripada ‘permainan mati’ yang dianggap oleh ramai orang." /> jauh daripada ‘permainan mati’ yang dianggap oleh ramai orang." />

Ini mengapa CSGO lebih relevan dalam e-sukan berbanding VALORANT, menurut Shroud

Komuniti CSGO sangat gembira apabila PGL Major Stockholm 2021 berakhir dengan NAVI menjuarai Major pertamanya, bersama-sama dengan penonton yang memecahkan rekod yang ditetapkan oleh Major ini. Ia adalah isyarat yang kuat dan jelas bahawa CSGO sememangnya masih hidup dan jauh daripada ‘permainan mati’ yang dianggap oleh ramai orang.

Streamer terkenal Michael ‘shroud’ Grzesiek sebelum ini memihak kepada VALORANT dalam beberapa kesempatan sehingga menjelaskan mengapa pemenang Major terbaru Oleksandr ‘s1mple’ Kostyliev harus bertukar kepada VALORANT. Tetapi, Shroud baru-baru ini mendakwa bahawa CSGO sememangnya judul e-sukan yang unggul dari perspektif penonton jika dibandingkan dengan VALORANT.

Ikon Twitch yang berusia 27 tahun, Shroud, yang juga bekas pemain CSGO profesional sedang stream perlawanan akhir besar PGL Major Stockholm 2021 antara NAVI dan G2 Esports.

Selepas menganjurkan strim itu, Shroud terus bermain dan stream beberapa permainan VALORANT. Sebelum bermain, beliau menerangkan perkara yang menjadikan CSGO lebih relevan dalam e-sukan berbanding VALORANT kerana judul esukan CSGO menarik ramai penonton.

Shroud mendekati jawapan dari perspektif penonton, bagaimanakah penonton mungkin mengalami kedua-dua CS:GO dan VALORANT. Pengalaman menonton yang ringkas inilah yang menjadikan satu permainan menonjol daripada yang lain sebagai judul e-sukan.

Shroud berkata, “VALORANT memerlukan sedikit pemahaman yang lebih mendalam. Itulah bahagian yang sukar mengenainya. Seperti, apabila anda menonton CSGO, anda faham apabila bom asap, Molotov, atau bom tangan dilemparkan. Ia mudah, bukan?,”

“Dalam VALORANT, ia adalah konsep yang sama seperti CSGO tetapi ia kelihatan berbeza jadi penonton tidak begitu memahaminya. Jadi ia seperti lapisan kerumitan tambahan yang seseorang benar-benar tidak dapat menghargai melainkan mereka bermain permainan itu sendiri,” sambung bekas pemain Cloud9 itu.

Dalam kata lain, Shroud mengatakan bahawa logik ‘Agent’ dengan set kemahiran unik mereka sendiri dan cara kebolehan mereka diwakili adalah apa yang membebankan permainan, jika dibandingkan dengan pendekatan CSGO yang ringkas dan realistik yang menjadikan segala-galanya jelas untuk penonton.

Malah, Shroud pernah memberi neneknya tonton CSGO dan nenek beliau dapat memahami aliran permainan walaupun itu kali pertama neneknya menonton judul e-sukan itu.

Ini adalah pandangan Shroud tentang sebab CSGO mempunyai lebih banyak potensi dan adalah judul e-sukan yang lebih baik daripada VALORANT daripada pengalaman keseluruhan penonton.

Mungkin ini adalah salah satu sebab di sebalik PGL Major Stockholm 2021 mencapai kemuncak lebih daripada 2.5 juta penonton serentak.

RELATED NEWS

+