Ini usaha Riot Games menangani isu ‘smurfing’ di VALORANT

VALORANT, seperti setiap permainan kompetitif atas talian, mempunyai masalah smurfing. Sejak pelancaran permainan ini, apa yang perlu seorang smurf lakukan ialah membuat Riot ID baru dan sesorang itu akan ditempatkan di lobi tahap rendah.

Sejak itu, Riot cuba membendungnya. Mereka meningkatkan syarat kemasukan awal dari hanya bermain 10 permainan, di mana pemain hanya perlu menghabiskan permainan biasanya melalui AFK, kepada memenangi 10 permainan. Namun, dengan pengenalan sistem leveling baru, pemain meminta Riot untuk memperkenalkan level dasar untuk peringkat sesuai dengan permainan lain.

Permainan MOBA Riot Games, League of Legends, mengimplementasikan sistem syarat minimum tahap 30 untuk masuk ke perlawanan Ranked. Ini memerlukan beberapa hari atau berminggu-minggu sebelum seseorang dapat memasuki mod itu. Permainan lain seperti Overwatch dan Rainbow Six: Siege menggunakan sistem yang serupa.

Penerbit Riot Games, Sara Dadafshar, menerangkan akan ada perubahan dalam syarat menyertai mod permainan Ranked yang akan datang.

Setakat ini, belum ada maklumat tentang perubahan syarat kemasukan atau tarikh pelancaran perubahan ini.

RELATED NEWS

+