Joy-Con Nintendo Switch sentiasa menerima penambahbaikan, menurut Nintendo

Walaupun Nintendo belum menemui penyelesaian tetap untuk masalah ‘Joy-Con drift’, syarikat itu mendedahkan dalam wawancara baru bahawa ia terus meningkatkan daya tahan Joy-Con sejak dilancarkan dan model Switch OLED akan hadir dengan pengawal terbaru dengan yang penambahbaikan terkini.

Nintendo Switch terkenal dengan fenomena yang dikenali sebagai ‘Joy-Con Drift.’ Ini adalah ketika pengawal untuk peranti Switch akan mula berhenti mendaftarkan input yang betul dari kayu analog.

Terdapat banyak penyelidikan atas punca kejadian ini, tetapi jawapan yang paling umum adalah penggunaan yang lama yang menyumbang kepada kehausan. Menurut pengurus besar teknologi Nintendo, Ko Shiota, dan timbalan pengurus besar, Toru Yamashita, Nintendo membuat peningkatan pada bahan Joy-Con secara berkala sejak dilancarkan.

“Oleh kerana kami selalu berusaha untuk memperbaikinya juga, kami sudah menyelidiki pengawal Joy-Con yang digunakan oleh pelanggan dan berulang kali meningkatkan ketahanan,” kata Yamashita.

“Kami menyebutkan bahawa spesifikasi pengawal Joy-Con tidak berubah dalam konteks bahawa kami tidak menambahkan ciri baru seperti butang baru,” tambah Yamashita. ‘Tetapi kayu analog dalam pengawal Joy-Con yang disertakan dengan Nintendo Switch Model OLED adalah versi terbaru dengan semua peningkatan.’

Yamashita menjelaskan bahawa Nintendo terus meningkatkan ujian untuk Joy-Cons dan apabila penambahbaikan ditemui, perubahan ini dilaksanakan ke dalam Joy-Cons yang dijual secara individu dan juga yang ada di Nintendo Switch Lite. Switch versi OLED akan menampilkan versi Joy-Cons terbaru dengan semua peningkatan terkini.

Nintendo mengakui bahawa Joy-Cons akan sentiasa menghadapi kehausan kerana penggunaan umum. Shiota menyamakan ini dengan tayar kereta yang ‘haus ketika kereta bergerak, kerana mereka dalam geseran berterusan dengan jalanrayan untuk berjalan.’ Oleh itu, Nintendo bertujuan untuk terus meningkatkan operasi dan daya ketahanan.

Artikel ini diterjemah dan disunting daripada IGN SEA. Untuk artikel penuh sila layari SINI.

RELATED NEWS

+