MATUMBAMAN ingin bersara selepas T11

Lasse Aukusti ‘MATUMBAMAN’ Urpalainen, pemain baru Team Liquid dan bekas juara The International (TI) memberitahu Monster Gaming bahawa tahun ini adalah tahun terakhirnya sebagai pemain Dota 2 kompetitif.

Walaupun dia bercadang untuk bersara selepas tersingkir daripada TI10 ketika bermain untuk Team Secret, MATUMBAMAN menyatakan bahawa selepas berfikir masak-masak, dia masih merasakan dia mempunyai satu tahun lagi kehidupan kompetitif dalam dirinya.

MATUMBAMAN menamatkan TI10 di tempat ketiga pada penghujung dua tahun bersama Team Secret. Team Secret adalah pasukan yang kuat dan menunjukkan prestasi cemerlang sepanjang acara itu, tetapi akhirnya kalah kepada juara TI10, Team Spirit, di bracket bawah.

Susulan penyingkiran itu, MATUMBAMAN mengumumkan kepada rakan sepasukannya di Team Secret bahawa dia mungkin mempertimbangkan untuk bersara. Selepas pulang ke rumah, dia berubah fikiran dan memutuskan untuk bermain selama satu tahun lagi. Namun, ketika itu MATUMBAMAN juga menyedari bahawa dia tidak lagi merasakan dirinya adalah sebahagian daripada Team Secret.

Di samping itu, pemain Finland itu mengakui bahawa saat penyingkiran adalah sukar tetapi dia beransur-ansur menghargai penamat tempat ketiga selepas beberapa ketika berlalu.

Namun, apabila mengambil kira bahawa dia pernah memenangi TI pada 2017 bersama Team Liquid, penamat tempat ketiga masih mengecewakan bagi MATUMBAMAN.

Dengan ini adalah tahun kompetitif terakhirnya sebagai pemain Dota 2, MATUMBAMAN ingin menjulang Aegis of Champions sekali lagi dengan Team Liquid. Dia juga mendedahkan bahawa ia sudah pun dalam rancangannya untuk menyertai Team Liquid selepas TI9, tetapi ia tidak mungkin pada masa itu tetapi kini dia ‘rela’ dialu-alukan ke dalam skuad.

Sebagai sebahagian daripada usahanya untuk memenangi TI11 pada tahun kompetitif terakhirnya, MATUMBAMAN berkata dia mengharapkan ‘suasana kerja yang positif tanpa mengalami keletihan.’

“Walaupun saya tidak memenangi The International dengan Team Liquid sekali lagi, saya ingin melihat pemain baharu mendapat manfaat daripada pengalaman saya supaya apabila saya bersara, saya boleh berasa bangga untuk permainan mereka,” tambah pemain itu.

Sumber rujukan: AFK Gaming

RELATED NEWS

+