Moonton mendedahkan rancangan penambahbaikan Mobile Legends sepanjang 2022

Pembangun MOBA paling terkenal seluruh dunia, Moonton, mendedahkan rancangan penambahbaikan untuk permainan terulungnya, Mobile Legends: Bang Bang. Rancangan ini bertujuan untuk menyelesaikan masalah yang sekian lama diadu oleh pemain dan meningkatkan taraf permainan ini.

Ini lah beberapa langkah yang Moonton umumkan untuk tahun ini.

Matchmaking lebih seimbang

Moonton berdedikasi untuk mencari titik pengimbangan optimum yang akan memadankan pemain dengan lawan yang paling padanan sekata dalam masa paling singkat yang boleh dilaksanakan, tanpa mengira keadaan.

Dedikasi mereka membuahkan hasil yang menjanjikan. Dengan pengenalan pilihan giliran pantas tahun lepas, masa mencari perlawanan berkurangan dengan ketara.

Memadankan dengan rakan sepasukan dan lawan dari peringkat yang hampir sama juga membantu meningkatkan jurang kedudukan. Perlawanan berat sebelah tidak akan lagi menjadi perkara biasa. Perbezaan Gold antara kedua-dua pasukan kini agak kecil selepas setiap perlawanan, menunjukkan bahawa pemain dari kedua-dua pasukan mempunyai jumlah pengalaman yang hampir sama.

Sistem Senarai Hitam

Anda juga mampu menghalang pemain yang anda tidak minat melalui sistem senarai senarai hitam. Jadi, pemain yang disenaraihitamkan tidak akan muncul lagi dalam perlawanan anda.

Ciri ‘Dodge’ Diperkenalkan

Kadangkala perlawanan tidak menyebelahi anda, dan ini sangat mengecewakan lebih-lebih lagi pada fasa pemilihan hero. Kini, anda boleh ‘dodge’ atau elakkan daripada menyertai perlawanan itu.

Penggunaan AI dalam Sistem Matchmaking

Moonton kini menggunakan sistem AI atau kecerdasan buatan untuk menjaminkan pemain dapat bertarung dengan adil di Land of Dawn. Sistem ini akan menilaikan beberapa metrik seperti kedudukan, Gold dalam perlawanan dan lain-lain. 

Pemain akan digandingkan dengan pemain lain yang mempunyai tahap kebolehan yang sama seperti mereka berkat sistem padanan baharu yang dikuasakan oleh sistem AI.

Ia akan mengenal pasti peranan pilihan yang seseorang itu mahu lakukan kebanyakan masa dalam sesuatu situasi. Akibatnya, mereka akan digandingkan dengan pemain dalam pelbagai posisi, menghasilkan barisan permulaan yang sangat berkuasa.

Pengimbangan Item dalam Permainan

Perubahan item yang berlaku pada bulan Jun adalah salah satu penambahbaikan paling ketara yang berlaku di Mobile Legends pada tahun lepas.

Item untuk hero Roamer dan Jungler yang dirombak juga menawarkan peluang baharu untuk dua peranan itu yang kini mempunyai lebih banyak pilihan berbanding sebelum ini. Dengan item baru ini, Roamer dan Jungler kini boleh memilih daripada pelbagai pasif roaming dan jungling yang disesuaikan dengan barisan lawan yang mereka hadapi.

Vexana dan Feramis

Dua hero ini adalah salah satu daripada golongan hero yang jarang dipilih kerana kebolehan mereka yang tidak menyerlah dalam meta terkini.

Moonton menjanjikan rombakan kepada dua hero ini pada masa akan datang. Selain Vexana dan Feramis, Hanabi dan Akai juga mungkin akan menerima perubahan kepada set kebolehan mereka.

Perubahan Lain

Selain yang diumumkan di atas, Moonton juga sudah merancang beberapa lagi perubahan penting dalam Mobile Legends seperti perubahan kepada hero-hero lama seperti Karina, Sun, Alpha, Balmond dan sebagainya.

Moonton juga merancang untuk mengemas kini sistem Emblem agar pemain dapat memahami sistem dengan lebih jelas. Ia juga akan menerima perubahan visual yang lebih menarik.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh ke YouTube rasmi Mobile Legends: Bang Bang di sini.

Sumber rujukan: YouTube

RELATED NEWS

+