Nintendo Switch berjaya menyapu bersih carta di Jepun, rekod yang tidak pernah dicapai dalam masa 30 tahun

Untuk pertama kalinya dilaporkan sejak tahun 1988, 30 permainan terlaris di Jepun semuanya diperoleh dari satu konsol. Tidak menghairankan, konsol itu adalah Nintendo Switch. Data ini diperoleh dari Famitsu dan Game Data Library, sumber yang mengesan data penjualan permainan Jepun.

Kali terakhir konsol yang bertanggungjawab untuk semua 30 judul terlaris dalam masa seminggu adalah Famicom (NES Jepun). Ini pertama kalinya dalam sejarah semua 30 permainan berasal dari sistem yang sama. 

Sebilangan dari 30 permainan teratas merangkumi banyak kegemaran para peminat seperti Switch Minecraft, Legend of Zelda: Skyward Sword Remaster dan permainan pengembaraan baru diadaptasi dari kartun Crayon Shin-Chan. Permainan ini berjaya menewaskan populariti Mario Kart 8.

Walaupun pandemik Covid-19 melanda seluruh negara setakat ini, Nintendo mencatatkan tahun yang paling menguntungkan yang berakhir pada Mac lalu. Nintendo melaporkan pada bulan Ogos bahawa ia sudah menjual sebanyak 89 juta konsol Switch, menjadi konsol permainan video ketujuh terlaris sepanjang masa, dengan mudah ia menewaskan Playstation 3 dan Xbox 360.

Nintendo memberitahu para pelabur bahawa pihaknya menjangka akan menjual 20.5 juta lebih banyak konsol menjelang Mac 2022, yang akan meletakkan konsol itu di kedudukan atas Nintendo Wii. Kejayaan Nintendo sudah diterima di barat. Awal hari ini, The Legend of Zelda: Skyward Sword HD dinyatakan sebagai permainan terlaris untuk bulan Julai.

Artikel ini diterjemahkan dari laman web rasmi IGN SEA. Anda boleh membaca artikel penuh di SINI.

RELATED NEWS

+