Peta baru Apex Legends adalah peta paling unik dan terbesar setakat ini

Apex Legends dan Respawn Entertainment sudah menayangkan video terbarunya yang menayangkan peta baru serta ciri-ciri yang ditawarkan oleh peta itu. Setakat ini, peta yang dinamakan Storm Point adalah peta yang paling besar dan dilengkapi pelbagai cabaran.

Lihatlah video di bawah ini:

Storm Point

Peta baru ini akan menawarkan ruang permainan yang terbesar setakat ini. Ia dikatakan 15% lebih besar dari peta World’s Edge iaitu peta yang paling besar sebelum ini. 

Ia menampilkan pelbagai jenis lokasi, daripada pulau tropika kepada gelongsor gunung gergasi yang membolehkan anda bermain di kawasan lebih tinggi daripada peta sebelumnya.

Untuk peta ini, Jump Tower sudah dimansuhkan dan digantikan dengan Gravity Cannon.

Alat ini akan melancarkan pemain ke suatu destinasi yang sudah ditetapkan. Pemain dapat mengawal watak untuk ke sisi demi mengelak perangkap yang diletakkan lawan. Pemain juga dapat menembak atau melemparkan bom tangan.

Binatang Liar

Peta ini juga meyorokkan binatang-binatang liar yang berbahaya dan boleh membawa maut kepada pemain yang tidak berhati-hati. Binatang ini juga membawa loot yang baik. Jadi, ia sebuah risiko yang perlu diambil oleh pemain.

Di bawah ini adalah sarang labah-labah dalam gua. 

Araknida besar ini adalah musuh jarak jauh, yang suka memilih untuk menyerang mangsa mereka dari jauh. Walaupun lebih lemah dari Prowler, musuh-musuh ini cepat dan bergegas untuk mengubah kedudukan mereka dengan kerap.

Peta ini juga terdapat Prowler, sejenis binatang seperti anjing dinosaur yang ganas. Pemain pernah bertemu Prowler ini di Bloodhound’s Trial di peta World’s Edge.

Prowler ialah makhluk agresif yang memburu dalam kumpulan dan meronda Prowler Dens mereka sekitar Storm Point. Jika mereka melihat anda, mereka pasti akan memberi amaran bahawa anda semakin rapat dan tidak terlalu mesra.

Namun, berhati-hati, jika anda memilih untuk berlawan, lebih banyak lagi akan muncul dari Prowler Dens untuk mempertahankan wilayah mereka.

Flyer juga kembali ke peta ini. Flyer seringkali dilihat di peta King’s Canyon dan membawa kotak mati untuk diambil barangnya.

Ganjaran Memburu Binatang

Sarang Hidupan Liar dilambangkan dengan penanda merah pada peta mini anda. Semua sarang adalah statik, bermakna setiap perlawanan ia sentiasa berada di tempat yang sama, dengan jenis hidupan liar yang sama dan hanya variasi kecil dalam bilangannya.

Hidupan liar menghormati sempadan sarang mereka dan agresif hanya kepada penceroboh yang memasuki kawasan mereka. Setelah Sarang Hidupan Liar dibersihkan, ia dialih keluar daripada peta dan skuad anda boleh meraih ganjaran.

Ini sedikit lagi tentang jenis ganjaran yang anda akan perolehi daripada memerangi fauna Storm Point:

  1. Smart Loot Drops: Apabila mati, Prowlers dan Spiders mempunyai peluang untuk melepaskan barang dan peluru untuk skuad anda berdasarkan pemuatan senjata anda.
  2. Mata EVO: Peratusan kecil daripada semua damage yang dihasilkan kepada hidupan liar diberi ganjaran untuk EVO Shield anda. Ini termasuk Flyers.
  3. Crafting Material: Memusnahkan sarang memberi ganjaran Crafting Material yang dibahagikan sama rata antara setiap ahli skuad yang berada di sarang.

C.A.R SMG

Senjata ini unik kerana ia mempunyai mod penembakan berdasarkan peluru yang digunakan iaitu Light Ammo atau Heavy Ammo.

Peta baru ini akan dilancarkan pada 2 November jadi bersedialah untuk menghadapi dunia baru yang penuh dengan cabaran ini.

RELATED NEWS

+