Prestasi pemain MLBB dari Indonesia merudum akibat streaming?

Kebanyakkan pemain profesional Mobile Legends dari Indonesia melakukan streaming di pelantar Nimo TV.

Ini menjadi trend buat para pemain ini di samping bermain secara kompetitif di dalam Land of Dawn.

Ada juga yang menyatakan bahawa prestasi mereka kian merudum oleh kerana sibuk dengan streaming pada lewat malam seperti Ferxiic.

Menerusi ONE Esports, Pengurus lokal Nimo TV iaitu Veronica menjelaskan kepada mengenai perkara ini. Menurut beliau, “Kami sedar akan perkara ini dan tidak ingin pemain profesional mengalami burnout kerana terus bermain.

“Kami juga sudah menerapkan peraturan berbeza kepada mereka dengan tidak mengenakan penalti jika tidak dapat memenuhi sasaran.

“Pada setiap tahun, kami melakukan empat kali on season dan off season kepada mereka. Ini kerana kami melihat kitaran arena kompetitif Mobile Legends dan PUBG Mobile seperti itu. Jika mereka tidak mencapai sasaran di on season, kami tidak akan mengenakan penalti,” tambah beliau.

Veronica juga menyerahkan keputusan untuk seorang pemain profesional itu melakukan streaming kepada organisasi masing-masing. Jika ada prestasi yang merudum oleh kerana faktor melakukan streaming, maka ia harus dikurangkan demi kebaikan pemain itu sendiri.

Sumber: ONE Esports

RELATED NEWS

+