Squid Game dicipta 1:1 dalam CSGO, kini boleh dimuat turun

Sifat terbuka Counter Strike Global Offensive (CSGO) membolehkan pencipta membangunkan kandungan mereka tersendiri di dalam permainan itu. Kebebasan ini memberi inspirasi kepada sekumpulan peminat Counter Strike baru-baru ini untuk mencipta peta CSGO kasual berdasarkan drama survival Korea Selatan yang sangat popular iaitu ‘Squid Game’.

Satu pandangan pada peta sudah cukup untuk mengenal pasti persamaan ketara yang dimilikinya dengan rancangan TV popular. Bukan itu sahaja, peta itu juga merangkumi semua cabaran asal dari rancangan itu, enam kesemuanya. Setiap cabaran ini berfungsi sepenuhnya dan pemain dikehendaki melepasinya satu demi satu melalui gabungan kemahiran dan tuah.

Keseluruhan peta ini dibuat dengan sangat baik, semua cabaran dimainkan sama seperti yang ditunjukkan dalam rancangan itu, sambil mengekalkan konsistensi dan rasa yang tulen kepada CSGO.

Walaupun terdapat puluhan permainan Squid Game ini di Steam Workshop, permainan lain tidak lengkap secara keseluruhan kerana mereka kurang perhatian terhadap perincian atau tidak mencontohi mekanik permainan yang betul. Walau bagaimanapun, versi CSGO  ini bagi Squid Game ini yang dinamakan secara rasmi ‘Squid Game (2-64)’ adalah hampir sama dengan permainan mini kasual yang hebat.

Peta ini secara visual dan estetik sepadan dengan Squid Game sebenar dan terdapat enam cabaran berikut yang perlu pemain selesaikan menggunakan kemahiran bersama-sama dengan sedikit nasib:

Red Light, Green Light

Pemain mesti melintasi padang dan sampai ke garisan penamat tanpa mati. Mereka perlu berlari apabila lampu hijau dan berhenti seketika apabila ia bertukar merah, sebarang langkah atau pergerakan tambahan semasa masa jeda akan mengakibatkan pemain tersingkir.

Bagi pemain yang mahir, anda boleh bunny hop ke garisan penamat.

Dalgona Cookie

Pemain akan dikehendaki memotong bentuk tertentu daripada gula-gula menggunakan pisau mereka, memecahkan gula-gula dari antara atau gagal memotong bentuk yang diperlukan dalam tempoh masa akan mengakibatkan penyingkiran.

Tug of War

Pemain akan dikumpulkan ke dalam pasukan yang berbeza dan mereka akan dikehendaki menarik tali. Cara ini berfungsi ialah, pemain perlu menekan kekunci yang muncul pada skrin dengan betul dan berulang kali untuk berjaya. Gagal berbuat demikian akan menyebabkan pasukan tersingkir.

Handful of Marbles

Seperti mana yang anda ingat dalam siri di Netflix, pemain diperlukan untuk menaruh guli mereka sambil meneka jumlah guli pihak lawan. Sesiapa yang kehabisan guli dahulu akan disingkirkan daripada permainan.

Glass Tiles

Pemain akan dikehendaki menyeberangi jambatan kecil yang terdiri daripada jubin kaca sebenar dan terbaja. Melompat ke atas jubin kaca terbaja akan membawa mereka terus kepada garisan penamant manakala jubin kaca sebenar akan pecah dan mengakibatkan penyingkiran pemain.

Knife Fight

Cabaran terakhir akan menyaksikan pemain yang tinggal bergaduh di dalam bilik dengan 200 mata kesihatan dan hanya pisau. Pemain terakhir yang berdiri akan muncul sebagai pemenang Squid Game.

Pembangun permainan juga menyediakan satu set arahan konsol yang berguna untuk semua mereka yang berminat untuk bermain permainan itu. Terdapat juga pelayan yang dihoskan oleh pencipta sendiri, alamat IP untuk menyertainya adalah 185.9.145.129:27974 dan ia hanya akan berjalan untuk dua minggu akan datang.

Untuk mendapatkan Squid Game CSGO ini, klik di sini.

RELATED NEWS

+