Streamlabs mencipta solusi untuk penstrim konsol tanpa penggunaan peranti kad tangkap

Streamlabs, penyedia perisian penstriman terkemuka, sekali lagi mengembangkan perisiannya kepada pencipta kandungan dan bekerjasama secara langsung dengan Twitch untuk melancarkan ‘studio’ penyiaran berasaskan web baharu yang disasarkan pada penstrim konsol.

Program baharu ini dipanggil Streamlab Studio dan bertujuan untuk menghapuskan keperluan bagi setiap pencipta kandungan untuk menggunakan kad tangkap, PC atau perisian pihak ketiga untuk mencipta siaran berkualiti tinggi menggunakan konsol.

Dilancarkan hari ini, Streamlab Studio akan membenarkan penstrim konsol membuat overlay untuk strim mereka, menyediakan notifikasi langsung tersuai dan banyak lagi.

Ini akan tersedia secara eksklusif untuk pengguna yang menyiarkan ke Twitch daripada konsol Xbox mereka, sebahagiannya untuk meraikan ulang tahun ke-20 Xbox dan peningkatan terbaru yang dibuat oleh Microsoft untuk penstriman konsol pada platform.

Ini juga disertakan dengan sokongan kamera web langsung, alat penglibatan lain dan keupayaan untuk memperibadikan strim daripada peranti mudah alih, tanpa memerlukan sebarang jenis peranti tangkapan atau output luaran hasil daripada Streamlabs Studio.

Peranti mudah alih dan tablet yang serasi juga boleh digunakan sebagai kamera web, manakala Streamlabs Studio boleh menggunakan audio daripada set kepala dan peranti audio luaran juga, mengikatnya terus ke dalam strim. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai Streamlabs Studio di laman web rasmi Streamlabs atau melihat soalan yang kerap ditanya di forum bantuan Twitch.

Perkhidmatan baharu ini akan ditawarkan sebagai pilihan penstriman premium pada konsol, dengan langganan bermula pada AS$4.99 (RM21) sebulan atau AS$49.99 (RM210) setiap tahun.

Sumber rujukan: Dotesports

RELATED NEWS

+