Terraria kini permainan paling disukai di Steam

Tidak dinafikan bahawa Terraria menikmati banyak kejayaan sejak ia mula-mula dilancarkan di Steam pada tahun 2011. Studio pembangun Terraria, Re-Logic, memberi kami kemas kini jualan untuk permainan itu, tetapi ia tidak hanya memberi kami nombor. Sebaliknya, Re-Logic memberitahu kami berapa banyak salinan permainan itu dijual pada PC, konsol dan mudah alih.

Menurut catatan pembangun Re-Logic di forum Terraria, Terraria sudah menjual 35 juta salinan pada akhir 2020. Versi PC mendahului dengan menuntut 17.2 juta daripada jualan itu, dengan 9.3 juta dijual pada peranti mudah alih dan 8.5 juta dijual pada konsol.

PC adalah sumber kepada jumlah jualan bukanlah sesuatu yang mengejutkan, kerana di situlah Terraria bermula sejak beberapa tahun yang lalu dan ia adalah platform pertama untuk mendapatkan kemas kini apabila ia dikeluarkan. Tambahan pula, harga Terraria di Steam hanya RM23 berbanding di konsol seperti PlayStation di mana ia berharga RM81.

Setakat ini, Terraria memperoleh 822,650 ulasan positif manakala ulasan negatif berada di 17,542.

Menurut Steam250, Terraria menduduki kedudukan pertama di papan pendahulu 250 permainan terbaik pada tahun ini. Ia mampu menurunkan Portal 2 daripada kedudukan nombor 1 yang sudah lama permainan itu mendominasi.

Terraria selalunya terbaik dengan rakan-rakan, pengalaman yang membuat anda mencari makanan jauh ke dalam bumi, memanggil bos besar untuk berperang dan merompak, dan meneroka biom besar dengan pencahayaan pelik dan lebih banyak lagi makhluk yang pelik.

Seperti Minecraft, banyak pengalaman terbaik boleh diperoleh dengan menyediakan pelayan khusus anda sendiri dan mengubahsuai set peraturan mengikut keinginan anda, di atas dan di luar pilihan standard. Bagi kebanyakan pemain, ini selalunya bermakna berkumpul bersama untuk menyewa pelayan daripada beberapa vendor yang tersedia dengan bayaran kecil.

Sumber rujukan: Steam250

RELATED NEWS

+