Battlefield 2042 di PC akan menerima ciri ‘ray tracing’, konsol tidak menerima ciri sama

Nvidia mengumumkan akses awal Battlefield 2042 dan memperincikan semua ciri fokus Nvidia baharu yang datang ke judul terkini DICE dan EA.

Ciri itu termasuk teknologi Deep Learning Super Sampling (DLSS) Nvidia dan sokongan Reflex.

Nvidia juga menyerlahkan faedah ‘oklusi ambien ray tracing‘ baharu permainan yang akan meningkatkan kualiti bayang-bayang dan pencahayaan permainan.

Bagi yang kurang memahami apa itu DLSS, teknologi ini menggunakan teras tensor yang terdapat pada kad grafik Nvidia RTX siri 20 dan siri 30. Teras tensor ini akan menjalankan pengiraan oleh AI untuk mengisi ruang grafik permainan anda yang sepatutnya diproses oleh kad grafik anda.

Ini mengurangkan beban yang GPU anda alami dan akan memberi ruang untuk menambah kadar bingkai pada permainan anda.

Video dibawah ini menunjukkan contoh kadar bingkai atau frame rate yang lebih tinggi.

Nvidia menyatakan bahagian ray tracing permainan akan eksklusif untuk PC, sekurang-kurangnya buat masa ini, dengan keperluannya ialah GPU AMD Radeon atau Nvidia GeForce yang menyokong set ciri DirectX Raytracing Microsoft.

Malangnya, ini bermakna konsol seperti PlayStation 5 dan Xbox Series X tidak akan mendapat sokongan ciri ini untuk permainan itu buat masa ini. Walau bagaimanapun, kami mengesyaki kemas kini masa hadapan akan berlaku yang akan menambah sokongan ray tracing pada konsol generasi terkini.

Walau bagaimanapun, satu-satunya ciri ray tracing yang diumumkan ialah oklusi ambien ray tracing. Jadi nampaknya Battlefield 2042 tidak akan memfokuskan pada kualiti grafik seperti yang pernah dilakukan oleh Battlefield V.

Sebaliknya, DICE mungkin menarik balik ciri ray tracing lain seperti bayang-bayang dan pantulan yang memihak kepada kadar bingkai yang lebih tinggi dalam permainan, yang boleh dikatakan lebih kritikal dalam penembak FPS yang pantas.

Nvidia juga mengumumkan pemacu baru yang dioptimumkan untuk Battlefield 2042 akan dikeluarkan untuk keluaran rasmi permainan pada 19 November.

Anda boleh mengharapkan kemaskini ini muncul semasa fasa akses awal permainan dan betul-betul sebelum pelancaran rasmi permainan.

RELATED NEWS

+