GTA San Andreas akan hadir dalam versi VR

Nampaknya Trilogi GTA yang dibuat semula bukanlah satu-satunya permainan yang Rockstar sedang membangunkan untuk permainan Grand Theft Auto klasiknya. Semasa strim langsung Facebook Connect hari Khamis, Mark Zuckerberg mengumumkan bahawa San Andreas mendapat ubah suai dalam bentuk VR.

“Versi baharu ini yang saya fikir adalah salah satu permainan terhebat pernah dibuat akan menawarkan pemain cara baharu sepenuhnya untuk mengalami dunia terbuka ikonik ini dalam realiti maya,” kata Zuckerberg.

Blog Oculus memanggilnya sebagai projek ‘bertahun-tahun dalam pembuatan,’ tetapi tidak mempunyai sebarang tangkapan skrin atau video San Andreas yang sedang beraksi.

Ini adalah kali pertama permainan Grand Theft Auto secara rasmi dibangunkan untuk VR, walaupun ia bukan yang pertama yang lengkap. Awal tahun ini para peminat mod menjadikan keseluruhan Red Dead Redemption 2 boleh dimainkan dalam VR, dan anda juga boleh menjalankan GTA 5 dalam VR, jika anda mahu bermain dengan cara itu.

Sudah tentu kedua-dua permainan tidak direka bentuk untuk realiti maya dan begitu juga San Andreas, tetapi dengan versi baharu dalam pembangunan untuk Oculus Quest 2, ia berkemungkinan akan menjadi pengalaman yang lebih disesuaikan.

Setakat ini belum ada maklumat terperinci tentang pelancaran permainan ini.

RELATED NEWS

+