Pemain pro League of Legends Serbia, Yoppa, meninggal dunia

Pemain profesional League of Legends Serbia, Pavle ‘Yoppa’ Kostić meninggal dunia pada usia 23 tahun akibat masalah kesihatan berkaitan COVID-19. Yoppa adalah salah seorang pemain pertama dalam arena pro League of Legends UK.

Beliau bersaing dengan TCA Esports dalam Liga Perdana ESL dan kemudian berpindah ke pasukan yang lebih besar seperti MAD Lions, Team Vitality dan Schalke Evolution.

Yoppa adalah pemain Serbia pertama yang berjaya mencapai kedudukan teratas dalam senarai pemain EUW Challenger dan beliau juga antara pemain Serbia pertama menyertai pasukan antarabangsa utama menurut akhbar berita Russia Sportklub.

Walaupun Yoppa menghabiskan masa yang sangat singkat di UK pada 2016, beliau dicalonkan untuk MVP of the Week atas persembahannya menentang GLB Esports.

Berita pemergiannya pada usia awal mengejutkan bekas rakan sepasukannya dan organisasi yang pernah dianggotai oleh beliau.

Team Vitality juga mengingati beliau dalam sebuah kicauan di Twitter.

Pandemik ini menjejaskan populasi global secara keseluruhan dan ia menjejaskan ramai orang dalam komuniti esukan juga. Walaupun pemain dan penganjur acara mengambil langkah berjaga-jaga yang ketat, ramai yang masih terjejas.

Hampir dua tahun berlalu sejak penularan COVID-19 dan masih sama pentingnya untuk mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya dan menjaga keselamatan diri anda.

Yoppa akan diingati oleh keluarga dan rakannya serta komuniti League of Legends.

RELATED NEWS

+