Pengiraan statistik menunjukkan T1 mempunyai peluang memenangi TI10 kurang dari 1%

Pasukan T1, wakil utama Asia Tenggara (SEA) di The International 10 (TI10) mempunyai peluang kurang dari 1% untuk memenangi Dota 2 World Championship berdasarkan simulasi matematik yang dilakukan oleh Ben ‘Noxville’ Steenhuisen, pakar statistik Dota 2 yang terkenal.

Kebarangkalian T1 membawa pulang piala TI10 adalah 0.98%. Peratusan ini berada di kedudukan ke-13 dari semua 18 pasukan yang bertanding. Berdasarkan model simulasi Monte Carlo, senarai kebarangkalian sudah disusun untuk semua 18 pasukan bagi semua 18 kedudukan. Menurut carta, PSG.LGD adalah calon yang terbaik untuk memenangi TI10.

Walaupun T1 mempunyai peluang yang sangat rendah untuk memenangi TI10, pasukan itu mungkin akan tamat di kedudukan ke-13 hingga ke-16 dengan peluang 29.82%. Situasi simulasi kedua menunjukkan kemungkinan besar, menurut perhitungannya, adalah tamat di kedudukan ke-9 hingga ke-12 dengan peluang 25.96%.

Noxville menyatakan bahawa maklumat yang digunakannya untuk menyusun senarai ini tidak lengkap untuk waktu itu, dan kemungkinan akan diubah sebaik sahaja TI10 bermula dan lebih banyak maklumat mengenai acara itu tersedia.

Selain itu, beliau menunjukkan bahawa beberapa pasukan dinilai terlalu rendah atau dinilai terlalu tinggi, yang mungkin kelihatan tidak adil, dan beliau akan menerbitkan beberapa artikel yang menjelaskan sebab mengapa beberapa statistiknya mungkin tidak tepat.

Kebelakangan ini, T1 menunjukkan prestasi yang baik dalam persaingan tahap antarabangsa. Pasukan ini menduduki tempat ketiga di WePlay AniMajor dan kemudian memenangi ESL One Summer 2021.

Pada masa itu, pasukan T1 kelihatan dalam prestasi yang mengagumkan, tetapi tahap persembahannya merosot dan ia jatuh ke tempat keempat di kedua ESL One Fall 2021 Dan OGA Dota PIT Invitational.

Statistik untuk Fnatic juga ditunjukkan hanya mendapat 0.33% untuk memenangi T10.

TI10 akan berlangsung di Arena Nationala Stadium di Bucharest, Romania, dari 7 Oktober hingga ke 17 Oktober 2021.

RELATED NEWS

+