Peranti realiti maya generasi hadapan, PlayStation VR2, didedahkan

Selepas bertahun-tahun khabar angin, PlayStation VR2  didedahkan secara rasmi oleh Sony untuk PlayStation 5. Jadual pelancaran untuk set kepala dan alat kawalan masih belum diumumkan, tetapi PlayStation sudah mengeluarkan spesifikasi penuh dan mengumumkan permainan baharu yang besar iaitu Horizon Call of the Mountain.

Peranti realiti maya akan menawarkan 4K HDR, paparan OLED dengan resolusi 2000×2040 setiap mata, penjejakan pengawal berasaskan set kepala bermaksud anda tidak memerlukan kamera luaran, penjejakan mata, medan pandangan 110 darjah dan getaran pada set kepala.

Alat dengar akan serasi dengan pengawal Sense baharu PlayStation. Pengawal Sense akan menampilkan sistem penderiaan gerakan enam paksi, maklum balas haptik dan banyak lagi.

Untuk pelancaran PSVR2 ini, Sony mengumumkan sekali permainan Horizon Call of the Mountain yang akan dimainkan bersama peranti realiti maya ini.

Permainan VR ini sedang dibangunkan oleh Guerilla Games bersama Firesprite. PlayStation memperoleh Firesprite pada September 2021 dan studio ini pernah bertanggungjawab untuk permainan seperti The Playroom, The Playroom VR dan The Persistence.

Sony tidak mendedahkan titik harga untuk peranti ini, tetapi persediaan PlayStation VR asal agak mahal. Dengan PlayStation 5 masih sukar didapati pada harga berpatutan, kita pasti dapat melihat nilai yang sanggup dibelanjakan oleh pengguna untuk peranti VR yang baharu sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, jika Horizon adalah petunjuk bahawa lebih banyak permainan Sony utama akan mendapat permainan VR, mungkin lebih ramai pemain akan mencuba alam VR ini.

Sumber: Twitter

RELATED NEWS

+