Ramai main Lost Ark di Steam sampai Dota 2 dan PUBG pun tewas

Lost Ark adalah permainan MMO yang dilancarkan pada bulan ini dan ia menjadi salah satu permainan yang paling terkenal di Steam dalam tempoh 24 jam.

Ia sudah melepasi 1 juta pemain serentak selepas hanya 24 jam dan menjadi permainan kedua paling banyak dimainkan dalam sejarah Steam dengan kiraan serentak. Smilegate RPG bertanggungjawab menterjemah Lost Ark dan menjadikannya tersedia dalam bahasa Inggeris.

Permainan video ini kini melepasi rekod pemain untuk kedua-dua PlayerUnknown’s Battlegrounds dan Dota 2 yang kerap mendominasi senarai permainan Steam yang popular.

Disebabkan populariti ini, permainan ini sedang mengalami masalah pelayan dan terdapat baris gilir hanya untuk mula bermain.

SteamDB menyenaraikan pemain serentak Lost Ark pada 1,325,305, melepasi rekod CSGO sebanyak 1,308,963 pemain dan Dota 2 sebanyak 1,295,114. Namun, ia tidak jelas berapa ramai pemain itu yang sebenarnya sedang bermain secara aktif dan tidak berada dalam baris gilir pelayan.

Lost Ark pada asalnya dikeluarkan pada 2019 di Korea Selatan dan mempunyai berjuta-juta pemain aktif di Korea Selatan, Rusia dan Jepun.

Ia permainan yang percuma dan ia juga membangun dengan pantas di Twitch, mengatasi kategori Just Chatting yang sentiasa popular.

Sumber rujukan: SteamDB

RELATED NEWS

+