Riot Turkey akan menghukum beberapa pemain pro VALORANT yang terlibat skandal

Pemain pasukan BBL Esports, Semih ‘LEGOO’ Selvi mengakui dalam sebuah kicauan bahawa dia menyertai skandal pengubahan wang haram Twitch dan sudah berpisah dengan pasukannya selepas mengaut keuntungan sebanyak AS$2,000 (RM 8,294).

Menurut LEGOO, bekas rakannya memberitahunya tentang peluang yang didakwa sah di mana orang ramai akan menonton iklan Twitch untuk Bits, iaitu sejenis mata wang di platform Twitch yang boleh ditukar kepada wang betul, dan mendermakannya kepada LEGOO dan kemudian mereka akan membahagikan wang itu.

Memandangkan dia masih belum menandatangani dengan mana-mana pasukan atau membuat apa-apa wang daripada esports sama sekali, dia ‘menerkam pada tawaran itu seperti orang ‘bodoh’.’ Tetapi tidak lama kemudian, dia mula curiga.

“Apabila saya menyedari bahawa Bits itu datang dari pengguna tanpa nama, saya menjadi curiga dan mahu berhenti,” tulis LEGOO dalam Twitlongernya.

‘Tetapi memandangkan saya semakin meningkat pada masa itu dan orang yang membawa saya ke dalamnya mempengaruhi saya, walaupun saya memberitahu orang itu berkali-kali bahawa saya tidak mahu meneruskan, saya terpaksa melakukannya. Selepas rayuan saya yang tidak berkesudahan, dia akhirnya melepaskan saya.”

Kemudian pada hari Ahad, Ekrem ‘Logicman’ Aydın, rakan sepasukan LEGOO, juga mengaku terbabit dalam stream. Logicman juga mendakwa dia diberitahu pemindahan itu sah dan berkata dia tidak akan lagi stream di Twitch lagi. Dia juga meninggalkan BBL atas skandal itu.

LEGOO dan Logicman hanyalah dua daripada ramai pemain professional VALORANT Turki yang berpotensi mungkin diharamkan oleh Riot Games Turkey kerana pembabitan mereka dalam skim pengubahan wang haram Twitch. Menurut mereka, walaupun Riot tidak memberikan larangan kekal, sesetengah pemain mungkin masih digantung sekurang-kurangnya satu tahun.

Skandal itu membabitkan penstriman dari Turki yang memperoleh pembayaran daripada derma dan Bits melalui kad kredit yang dicuri. Skandal itu dilaporkan akan memberi kesan kepada 300 pemain profesional dan streamer dari rantau ini dan sampai ke dewan parlimen Turki.

Gürsel Tekin, timbalan Parti Rakyat Republikan, menulis kepada presiden Perhimpunan Kebangsaan Besar Turki mengenai isu pengubahan wang haram melalui Twitch. Beliau memperincikan proses penjenayah mencuri maklumat kad kredit, menggunakannya untuk menderma Bits kepada penstrim dan kemudian memindahkan Bits ke dalam bentuk matawang kripto supaya wang itu boleh dibahagikan dengan organisasi jenayah.

Kemudian, beliau menyatakan bahawa jenayah ini mesti diatasi dalam rangka Konvensyen Majlis Eropah, Penggeledahan, Penyitaan Hasil daripada Jenayah dan Pembiayaan Keganasan dan perundangan domestik.

Nama untuk kesemua 300 yang terbabit masih belum didedahkan setakat ini.

Bergantung kepada pemain yang terlibat, ini boleh memusnahkan kumpulan profesional VALORANT Turki dan memaksa pasukan untuk menandatangani pemain baharu.

RELATED NEWS

+