EA mungkin syarikat seterusnya yang akan diambil alih

Laporan mengenai pengambilalihan Activision Blizzard yang dirancang oleh Xbox mencadangkan EA mungkin yang seterusnya diambil alih oleh sebuah syarikat lain, dan mungkin daripada Sony.

Pengambilalihan Microsoft Activision Blizzard akan mempunyai kesan yang besar untuk industri permainan, dan bukan hanya dari segi bagaimana ia mengubah nasib Xbox dan PlayStation.

Sebagai contoh, syarikat lain akan mendapat idea bahawa membeli penerbit besar adalah sebuah idea.

Sebelum ini, kebanyakan pemerolehan permainan video adalah untuk pembangun dan penerbit yang lebih kecil, dan biasanya diukur dalam berjuta-juta, bukan berbilion-bilion.

Microsoft mengubahnya terlebih dahulu dengan memperoleh Bethesda, kemudian Take-Two baru-baru ini dengan Zynga. Sekarang seolah-olah tiada syarikat yang selamat, termasuk gergasi seperti EA.

Dengan nilai hanya AS$38 bilion (RM159 bilion), EA tidaklah besar berbanding Microsoft, Google, Amazon, Netflix dan Meta, dan laporan Financial Times baharu mencadangkan mereka kini menjadi sasaran utama.

EA lebih kurang saiz yang sama seperti Activision Blizzard, dengan lebih banyak akaun pengguna tetapi margin operasi yang lebih rendah. Laporan muncul bahawa pada satu ketika, CEO Activision Bobby Kotick, sedang meneroka kemungkinan permerolehan EA.

Ia juga dicadangkan bahawa Sony mungkin berminat untuk memperoleh EA, walaupun Sony adalah syarikat yang jauh lebih kecil daripada Microsoft dan tidak mampu membayar perbelanjaan sedemikian dengan mudah.

Ada kemungkinan Sony berasa tertekan untuk berbuat demikian, terutamanya jika mereka takut bahawa Microsoft akan masuk sebelum mereka dan memperoleh satu lagi penerbit pihak ketiga yang gergasi.

Sumber rujukan: PushSquare

 

RELATED NEWS

+