Faker mengeluh tentang kualiti ‘solo queue’ League of Legends di rantau Asia

Salah seorang pemain yang paling dikenali dalam arena profesional League of Legends yang sering disebut-sebut sebagai yang terhebat sepanjang zaman, mempamerkan beberapa keraguan tentang solo que di rantaunya selepas menerokai Eropah untuk Worlds 2021.

Faker, pemain midlaner untuk pasukan T1 dan semi-finalis di Worlds 2021, menyatakan semasa strim bahawa permainan solo pada pelayan Korea lebih teruk daripada permainan di EU, tempat dia bermain semasa di Reykjavik, Iceland.

Sambil berkata demikian, Faker mempamerkan sejarah perlawanannya di pelayan Korea yang penuh dengan kekalahan yang ditimbulkan oleh rakan sepasukan AFK dan remake. Senarai kekalahan diperluaskan jauh ke dalam sejarah perlawanan, hampir kesemuanya dalam kedudukan Challenger.

Beliau merujuk kepada gaya permainan solo Korea, di mana beliau percaya bahawa permainan di sana, lebih daripada mana-mana rantau lain, ditentukan dalam beberapa minit pertama atau menghasilkan penamat yang cepat kerana prestasi rakan sepasukan.

“Hasilnya, kualiti permainan solo Korea sangat rendah, berbanding EU,” kata Faker, menurut terjemahan daripada pengguna Twitter Gatamchun. “Di sini, 8 hingga 9 daripada sepuluh perlawanan sememangnya rosak,”

Kebanyakan permainan yang ‘berkualiti rendah’ ini berkaitan tentang pengalaman beliau dalam permainannya mungkin berpunca daripada pengiktirafannya sebagai pemain profesional, serta nama pengguna beliau tersedia secara terbuka di aliran Twitchnya.

Pengguna mengulas di Reddit yang bertindak balas terhadap komennya mengakui bahawa Faker sering disasarkan pelayan Korea, di mana orang ramai terus menjadikannya sukar untuk memenangi permainannya apabila mereka menyedari juara dunia tiga kali itu berada dalam permainan.

Kekalahan yang berturut-turut

Nama pengguna dalam permainan hampir setiap pemain profesional League of Legends tersedia di pelbagai laman web. Walaupun kerana kedudukan tinggi pemain ini, kebanyakan pangkalan pemain tidak mendapat peluang untuk bermain bersama mereka.

Faker dan pasukan T1 berjaya melalui Worlds 2021 dalam usaha untuk mendapatkan gelaran juara dunia keempat pasukan itu biarpun sudah dikalahkan oleh juara tahun lalu—dan rakan seteru LCK—DWG KIA, yang tumbang kepada Edward Gaming dan mendapat kedudukan kedua di Worlds 2021.

RELATED NEWS

+