Ini mengapa Shroud mula ‘bosan’ dengan New World

Streamer terkenal Michael ‘Shroud’ Grzesiek mendedahkan apa yang dia percaya adalah satu sebab besar di sebalik kemerosotan permainan MMO New World dan walaupun beliau masih menyukai permainan itu, beliau mengakui ia boleh membuatkan beliau berhenti bermain.

Menurut data dari SteamDB, New World muncul dengan 913,634 pemain serentak di Steam dan 985,738 penonton di Twitch pada minggu pertama pelancarannya. Tetapi jumlah itu sudah berkurangan sejak itu.

Kekurangan kandungan akhir permainan yang berfungsi dianggap sebagai salah satu sebab utamanya. Shroud, yang juga peminat besar permainan itu, bersetuju akan masalah ini. Beliau bercakap mengenainya dalam video yang disiarkan di salah satu saluran YouTube rasminya.

“Ia benar-benar kasar,” katanya ketika bercakap isu New World, terutamanya dari segi kandungan akhir permainan. “Saya tahu Amazon Game Studios sedang panik di sebalik tabir dan mereka cuba sedaya upaya untuk membetulkannya” tambahnya.

Beliau menegaskan bahawa pembangun mengetahui betapa besarnya isu itu dan mendakwa ‘mengetahui hakikat’ bahawa membetulkannya adalah ‘keutamaan nombor satu’ mereka. Walau bagaimanapun, Shroud percaya ia mungkin mengambil ‘masa yang sangat lama’ untuk diselesaikan dan ini mungkin menyebabkan pemain berhenti.

“Kita mungkin melihat sesetengah orang berhenti daripada permainan ini kerana sebab utama untuk terus bermain permainan ini adalah banyak penjagaan. Tetapi jika anda tidak mempunyai penjagaan, anda boleh bertenang dan apabila anda mula bertenang, barulah anda boleh berhenti.”

Walaupun Shroud masih menyukai permainan ini, Shroud fikir beliau boleh memalingkan dirinya juga sekurang-kurangnya dalam jangka masa yang pendek.

“Saya tidak fikir saya akan berhenti sepenuhnya, tetapi saya pasti akan berehat. Tiada sebab untuk habis begitu banyak jam jika anda tidak main untuk apa-apa.”

Isu ini tidak menghalang Shroud daripada bermain. Beliau menyiarkannya baru-baru ini pada 22 Oktober dan kelihatan sangat seronok memainkan New World.

Kiraan pemain New World berkemungkinan akan kekal menjadi topik hangat dalam beberapa minggu dan bulan akan datang. MMO Populations melaporkan ia mempunyai 1.3 juta pemain aktif, iaitu lebih sedikit daripada 1.1 juta pemain World of Warcraft.

RELATED NEWS

+