“Mental kena kuat, jangan hiraukan kata-kata “toxic”,”- Demonkite

Jonard Cedrix Caranto atau lebih dikenali sebagai Demonkite adalah pemain jungler yang cukup hebat untuk pasukan RSG PH.

Demonkite memulakan karier sebagai pemain profesional seawal umur 19 tahun dan MPL PH musim kelapan menjadi debut pertamanya.

Di dalam satu temubual ekslusif bersama ONE Esports, Demonkite berkongsikan kepada para pemain MLBB yang ingin melanjutkan karier mereka untuk menjadi seorang pemain profesional.

“Saya tampil di kedudukan teratas selama latihan dan scrim. Saya yakin kami mampu mengalahkan semua orang yang kami hadapi di dalam pertandingan,” kata Demonkite kepada ONE Esports.

Walau bagaimanapun, kedua orang tuanya tidak terlalu menyokong pada awalnya namun dia selalu menyakinkan mereka untuk percaya kepada kariernya sebagai seorang pemain profesional.

“Ketika saya masih menjadi pemain League of Legends, saya selalu mendorong keluarga saya untuk percaya sepenuhnya tentang karier saya dan bahawa saya dapat menangani jalan yang saya pilih,

“Menjadi seorang pemain profesional itu tidak seperti mimpi yang boleh diraih dengan mudah kerana perlu melalui banyak proses, mental mereka harus bersedia.” katanya.

Demonkite juga memesan untuk menguatkan mental dan mengabaikan komen-komen negatif dari orang lain untuk terus berjaya dalam arena e-sukan MLBB.

“Mereka harus kuat mental karena mereka akan melalui banyak cabaran dan halangan untuk mencapai impian mereka, tidak hanya saat menjadi pro, tetapi juga ketika menjadi juara di Filipina,” kata pemain dari Filipina itu.

“Mental saya sangat kuat sehingga tidak peduli apa yang orang lain katakan kepada saya atau tidak stress dengan kata-kata yang mereka lontarkan. Saya tidak akan mengaku kalah sehingga saya mendapat apa yang saya impikan.” akhirinya.

Sumber: ONE Esports

 

RELATED NEWS

+