Microsoft dan Sega berkerjasama demi melangkah ke permainan generasi hadapan

Pembangunan permainan adalah proses yang panjang dengan beberapa syarikat permainan dan pembangun memilih untuk membuat keputusan yang mempengaruhi judul mereka bertahun-tahun lebih awal.

Dalam kes Microsoft dan SEGA, mereka baru sahaja mengumumkan keputusan untuk bekerjasama dalam sebarang perkembangan permainan selanjutnya bersama-sama.

SEGA dan Microsoft sudah membentuk sebuah ‘perikatan,’ yang bertujuan untuk menggunakan kekuatan mereka membantu kedua-dua syarikat dengan projek masa depan.

Syarikat permainan yang bekerjasama untuk mencapai matlamat yang sama bukanlah sesuatu yang terlalu baharu.

Nintendo dan Microsoft mempunyai hubungan yang agak rapat yang membawa banyak faedah baik kepada ramai pemain, seperti bagaimana Banjo-Kazooie akan datang ke Nintendo Switch Online Expansion Pack pada masa hadapan.

Walaupun ini mungkin kelihatan seperti SEGA sedang diambil alih oleh Microsoft, ia hanya untuk persekitaran pembangunan kedua-dua pihak.

Kerjasama itu melibatkan dengan SEGA dengan Microsoft menggunakan perkhidmatan Microsoft Azure berasaskan awan untuk membantu dengan pembangunan judul masa depan syarikat.

Menurut Windows Central, SEGA ‘menjadi rakan kongsi yang luar biasa’ kepada Microsoft menurut naib presiden syarikat itu, dan ia tidak sabar untuk ‘mewujudkan pengalaman permainan unik menggunakan teknologi awan Microsoft’ bersama rakan kongsi baharunya.

Dalam laporan Windows Central, COO SEGA juga sudah menyatakan bahawa mereka berharap perikatan itu ‘menggunakan kedua-dua keupayaan pembangunan permainan SEGA yang berkuasa dan teknologi canggih Microsoft’ untuk memajukan lagi pembangunan permainan SEGA.

Penggunaan Microsoft Azure kononnya berkaitan dengan projek ‘Super Game’ SEGA yang akan datang yang akan dikeluarkan dalam masa beberapa tahun lagi. Walaupun tidak terlalu banyak yang diketahui tentang ‘Super Game’ buat masa ini, tetapi ia diketahui bahawa ia memfokuskan pada komuniti global dan dalam talian, sambil turut menggunakan IP mereka.

Pengumuman kerjasama itu tidak sepenuhnya mengatakan bahawa beberapa judul permainan SEGA akan datang akan menjadi eksklusif Microsoft, tetapi terdapat peluang yang kuat untuk itu. Walaupun kerjasama ini agak baru, sesetengah peminat mungkin mahu melihat judul seperti Sonic the Hedgehog dan Super Monkey Ball ditemui di Xbox Series X/S dalam beberapa tahun lagi.

RELATED NEWS

+