Pemain F1 2017 Esports Series ini berjaya menyertai perlumbaan Formula 2 tahun ini

Bermula dengan hanya bermain perlumbaan simulasi, kini Cem Bolukbasi berjaya menempah tempatnya dalam siri perlumbaan Formula 2.

Beliau juga adalah pemain F1 Esports pertama di dunia yang ditawarkan tempat untuk berlumba di siri itu. Siri Formula 2 menghasilkan ramai pemandu yang hebat di Formula 1, termasuk George Russell, Charles Leclerc dan Mick Schumacher dan menyokong F1 pada 14 perlumbaan musim ini.

Bercakap tentang pengalamannya bersaing dalam perlumbaan maya untuk peluang ini, pemain berusia 23 tahun itu berkata, “Jika saya tidak pernah menyertai F1 Esports, saya tidak akan pernah berpeluang memandu kereta sebenar. Saya tidak akan berada di tempat saya sekarang,”

Kerjaya perlumbaan Bolukbasi bermula dengan memenangi kejohanan motocross Turki pada umur yang sangat muda iaitu 6 tahun. Kemudian, beliau berlumba dengan go-kart sebelum akhirnya menjadi pemandu perlumbaan maya.

Antara 2017 dan 2019, beliau bersaing untuk Toro Rosso dalam Siri F1 Esports. Musim pertamanya menyaksikan beliau mencapai tempat kelima terbaik dalam kerjaya dalam kedudukan, meraih 35 mata dan memenangi satu perlumbaan.

Dari situ, beliau melompat dari perlumbaan maya kepada perlumbaan single-seater dan membuat penampilan sulungnya dalam perlumbaan GT4 pada 2019.

Cem Bolukbasi dan Pierre Gasly, pemandu Formula 1

Musim lalu menyaksikan beliau mengorak langkah, berlumba dalam Kejohanan Asia F3 dan mencapai kemenangan sulung pada penampilan sulungnya di EuroFormulaOpen, menamatkan musim ini dengan kedudukan kelima dalam tangga dengan dua kemenangan atas namanya.

Ketibaannya di grid F2 juga menjadikan beliau pemandu Turki pertama yang bersaing dalam siri itu.

Beliau juga berkata bahawa pentingnya beliau mampu menempah tempat di Formula 2 kerana ia memberi harapan kepada orang lain untuk melakukan kejayaan yang sama.

Sumber rujukan: Twitter

RELATED NEWS

+