Ini semua jenama kereta yang terlibat dalam dunia e-sukan

Kebelakangan ini, pelbagai pihak berkepentingan seperti jenama kereta mewah sudah melibatkan diri dalam dunia e-sukan. Lebih-lebih lagi apabila esukan kini dianggap sebagai sebuah sukan sebenar dan mendapat sambutan ramai di seluruh dunia.

Hal ini membawa keuntungan kepada semua pihak berkepentingan dan ini akan terus membawa lebih banyak acara dan kejohanan e-sukan yang hebat seperti The International, League of Legends Worlds dan yang paling terkini, VALORANT Champions Tour 2021.

Namun, tahukah anda bahawa terdapat lebih 10 jenama kereta seluruh dunia yang terlibat dalam dunia e-sukan?

Mari kita lihat jenama-jenama yang terlibat dalam dunia e-sukan.

Alfa Romeo

Seperti yang anda jangkakan, usaha utama Alfa Romeo dalam e-sukan adalah mengambil bahagian dalam Siri E-Sukan Formula 1 bersama-sama pesaing F1 mereka. Mereka sudah berada dalam siri ini sejak 2018.

Alpine

Alpine perlahan-lahan tetapi dengan pasti meningkatkan penglibatan mereka dalam e-sukan selepas bersaing dalam Siri F1 Esports. Terdahulu pada tahun 2021 mereka melancarkan acara permainan kompetitif mereka sendiri, Alpine Esports Series.

Aston Martin

Aston Martin adalah sebahagian daripada siri esukan rasmi yang dihoskan oleh Formula 1, yang serta-merta menjadikan mereka nama teratas dalam dunia perlumbaan sim. Mereka juga bertanding dalam The Race All-Star Series, sebuah lagi kejohanan untuk perlumbaan simulasi.

Audi

Audi terutamanya mencipta nama untuk diri mereka sendiri dengan terlibat dengan Astralis Group, menaja pasukan mereka dalam judul e-sukan utama Counter-Strike: Global Offensive dan League of Legends. Mereka juga menaja FOKUS CLAN, TOP Esports dan pertandingan LoL kebangsaan Liga Belgium.

BMW

BMW melibatkan diri dalam dunia e-sukan pada akhir 2017 dengan dengan League of Legends rantau Eropah, dan mereka kemudiannya mengembangkan kehadiran mereka dalam industri dengan melancarkan United in Rivalry dengan lima pasukan utama. Usaha terbaru mereka adalah dengan menambah pemenenang dua kali The International OG Esports pada kempen itu.

BMW juga baru-baru ini memperkenalkan jentera M240i dalam permainan Rocket League.

Cadillac

Dimiliki oleh General Motors, Cadillac mencipta kejayaan dalam sukan pada Januari tahun ini melalui perkongsian dengan TSM. Perjanjian itu menjadikan mereka rakan kongsi automotif eksklusif pasukan Amerika Utara itu.

Chevrolet

Chevrolet tidak terlibat dalam e-sukan seperti kebanyakan pesaing mereka, namun sumbangan utama mereka datang dalam bentuk menaja pasukan China Invictus Gaming.

Ford

Ford mengukuhkan komitmen mereka terhadap e-sukan dengan melancarkan Fordzilla, pasukan kompetitif mereka tersendiri, pada tahun 2019. Baru-baru ini, mereka menjadi penaja penyampai Siri Kejuaraan Liga Rocket (RLCS) dan menaja Tribe Gaming.

Haval

Mungkin kurang dikenali di peringkat antarabangsa, namun sering dilihat di jalan raya di Malaysia. Haval menyasarkan peminat esports CIS pada tahun 2020 dengan menjalin perjanjian dengan pasukan Virtus.pro dan penganjur kejohanan EPIC League. Kedua-dua syarikat itu dimiliki oleh ESforce dan kini mengira jenama automotif sebagai rakan kongsi eksklusif mereka dalam kategori khusus ini.

Honda

Honda dinamakan rakan kongsi automotif rasmi LCS Amerika Utara pada 2019 dan, tidak lama kemudian, mengukuhkan komitmen mereka kepada League of Legends dengan menjadi penaja penamaan LCS Scouting Grounds. Mereka juga pernah terlibat dengan salah satu org paling terkenal dalam industri, Team Liquid.

Kia

Kia kini menyertai Rocket League, permainan yang melibatkan kereta, sebagai sebahagian daripada strategi e-sukan mereka. Ini bermula dengan mereka menaja pasukan CLG dalam permainan pada tahun 2018.

Mereka mengembangkan jangkauan mereka pada tahun 2019 dan seterusnya, menaja LEC Riot Games, Thunder Predator, Team Vitality, Rogue, dan DAMWON Gaming yang kini dikenali sebagai DWG KIA.

Lamborghini

Selain menaja acara dalam Siri Kejuaraan Liga Roket (RLCS), Lamborghini mencipta pertandingan e-sukan mereka sendiri: The Real Race.

Lexus

Lexus mempunyai kehadiran terhad dalam esukan setakat ini, dengan langkah pertama mereka di bidang e-sukan dengan menaja Esports Awards. Walaubagaimanapun, mereka benar-benar meningkatkan impak mereka dalam industri melalui perjanjian dengan 100 Theives pada Julai tahun ini.

Mazda

HellRaisers mengumumkan perkongsian dengan Auto International, pengedar rasmi dan pengimport jenama Mazda di Ukraine, pada Oktober 2020. Perjanjian itu termasuk penjenamaan yang dipaparkan di seluruh kandungan pasukan Ukraine itu.

McLaren

McLaren kini melampaui sekadar menampar logo mereka pada jersi dan media sosial pasukan e-sukan. McLaren Shadow adalah pasukan esport mereka sendiri, meletakkan pesaing dalam perlumbaan sim, menganjurkan acara mereka sendiri, menyepadukan mereka ke dalam aktiviti Formula 1 mereka, dan  mengambil bahagian dalam Siri F1 Esports.

McLaren juga terlibat dalam permainan mudah alih PUBG Mobile baru-baru ini.

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz mempunyai kehadiran terbanyak dalam permainan mana-mana jenama kereta utama dan memiliki sebahagian besar daripada salah satu organisasi industri yang paling dikenali dan sudah lama wujud: SK Gaming.

Mereka juga mempunyai kehadiran di banyak acara e-sukan terbesar di dunia, termasuk Kejohanan Dunia League of Legends dan beberapa pertandingan ESL. Mereka juga menaja organisasi seperti Royal Never Give Up (RNG) dan Illuminar Gaming dan bersaing dalam Siri F1 Esports.

Mercedes-Benz juga menganugerahkan cincin khas untuk juara Worlds LoL 2021.

Nissan

Selain kempen video sekali sahaja dengan Team Curse yang kemudiannya dikenali sebagai Team Liquid, kemunculan Nissan dalam dunia e-sukan adalah penajaan dua daripada dua jenama terbesar dalam industri ini iaitu FaZe Clan dan OpTic Gaming.

Toyota

Toyota antara jenama automotif yang mempelbagaikan penglibatan mereka dalam kancah esukan. Antaranya adalah kejohanan seperti BLAST dan Overwatch League. Malah menganjurkan acaranya sendiri, Toyota Masters CS:GO Bangkok. Toyota juga penaja utama bagi pasukan Immortals.

Volkswagen

Siri Volkswagen Esports adalah acara permainan kompetitif Brazil yang memfokuskan pada perlumbaan sim. Mereka juga mengadakan liga untuk pesaing India, iaitu Volkswagen Motorsport IR eSports Racing League.

Volvo

Volvo mempunyai pengalaman yang terhad dalam industri esukan, setelah menaja kejohanan kecil Dota 2 yang dikenali sebagai Legion Ukraine Championship 2021, yang dikendalikan oleh Persatuan Esukan Profesional Ukraine.

Inilah senarai jenama automotif yang terlibat dalam dunia e-sukan.

Mungkin suatu hari nanti kita akan lihat jenama negara seperti Proton atau Perodua menaja pasukan-pasukan e-sukan besar di rantau Asia Tenggara. Jangan lupa, Proton pernah menaja pasukan EPL Norwich City suatu ketika dahulu.

RELATED NEWS

+