Pemain pro VALORANT tidak berpuas hati dengan susunan acara permainan tahun ini

VALORANT Challengers Tour (VCT) 2021 adalah acara besar pertama untuk permainan penembak taktikal itu, dan acara sepanjang tahun ini diterima dengan positif oleh pemain pro dan peminat seluruh dunia. Namun, dalam kejayaan mereka, Riot Games masih ingin meningkatkan taraf e-sukan VALORANT pada tahun ini.

VCT 2022 menerima beberapa perubahan ketara kepada jadualnya dan perubahan ini menerima maklumbalas yang kritikal dari pemain profesional VALORANT.

Perubahan format dan jadual ini bermaksud untuk memperbaiki VCT 2022, namun perubahan seperti kelayakan terbuka mungkin akan menyisihkan pasukan dan pemain profesional pada tahun ini. 

Salah satu pemain profesional dari Envy, Jaccob ‘yay’ Whiteaker, menyatakan kebimbangan beliau tentang pusingan kelayakan terbuka itu.

Beliau menyatakan jika pasukannya tertewas dalam salah satu pusingan kelayakan terbuka, maka pasukannya tidak dapat bertanding dalam 6 bulan seterusnya.

Pemain lain juga menyatakan mereka tentang perubahan VCT 2022. Menurut ketua pasukan Built By Gamers Jake ‘POACH’ Brumleve, satu kelayakan untuk membuktikan diri anda sepanjang tahun VCT adalah tidak munasabah.

Kebimbangan ini juga disuarakan oleh jurulatih Ghost Gaming di mana beliau menyatakan bahawa format ini meletakkan pasukan serta pemain dalam posisi yang berbahaya kerana meta baharu yang bakal muncul tahun ini.

Namun demikian, Riot Games belum mendedahkan jadual rasmi serta tarikh tetap untuk VCT 2022.

Sumber rujukan: Dexerto 

RELATED NEWS

+