Roblox meminta anda mengesahkan umur untuk bercakap dengan pemain lain

Roblox memperkenalkan pengesahan umur secara pilihan untuk penggunanya yang akan menggunakan pemeriksaan ID dengan imbasan swafoto.

Walaupun sistem tidak diwajibkan untuk memainkan kebanyakan permainan Roblox, ia akan diperlukan bagi mereka yang ingin mendapatkan akses awal ke ciri perbualan suara Roblox yang akan datang ketika pada akhir tahun ini.

Selain itu, Roblox juga akan menerima pengalaman baru yang akan bergantung pada pengesahan identiti pada masa akan datang.

Sistem pengesahan adalah menunjukkan bahawa pengguna teras Roblox semakin ramai serta julat umur semakin membesar.

Pembangun Roblox mengatakan awal bulan ini, ketika memperkenalkan ciri ‘Spatial Voice’ barunya, bahawa 50% penggunanya kini berusia lebih dari 13 tahun. Ia juga melihat pertumbuhan yang paling drastik dalam kalangan demografik berusia 17 hingga 24 tahun.

Fungsi Spatial Voice akan membolehkan pemain Roblox melakukan perbualan suara semasa dalam permainan, pada mulanya akan tersedia untuk sekumpulan 5,000 pembangun permainan Roblox, semua berusia 13 tahun ke atas, yang akan dapat menguji fungsi ini di ruang komuniti Roblox yang dibina khas.

Pelancaran ke pangkalan pengguna Roblox yang lebih luas akan mengambil masa kerana ia memerlukan alat penyeliaan baru dan ciri keselamatan yang dibina secara selari, kata syarikat itu. Pengesahan umur kini menjadi salah satu alat itu.

Langkah Pengesahan Umur

Bagi pengesahan umur ini dilakukan, pengguna perlulah mengambil gambar dokumen rasmi mereka serta sekeping swafoto untuk memastikan kesahihan dokumen rasmi itu. 

Swafoto ini juga bertujuan memastikan bahawa seseorang itu adalah individu yang hidup mengambil swafoto (bukan sekadar gambar statik seseorang), dan kesamaan memastikan bahawa individu yang berada di dalam swafoto adalah individu yang sama dengan wajah di dokumen rasmi.

Keseluruhan proses itu automatik dan biasanya memerlukan beberapa saat untuk mendapatkan hasilnya selepas gambar diambil.

Proses pengesahan ini sudah dilancarkan pada 22 September dan akan diperkenalkan kepada pengguna secara global dalam beberapa minggu yang akan datang.

RELATED NEWS

+