Bloomberg."> Bloomberg." /> Bloomberg." />

Sony dilaporkan membuat lebih sedikit PS5 kerana kekurangan komponen, kekangan stok sehingga 2022

Sony sedang bergelut untuk menyiapkan dan membuat konsol PlayStation 5 dan secara dalaman sudah meramalkan pengeluarannya untuk tahun kewangan semasa, menurut laporan di Bloomberg.

Walaupun syarikat itu menjangkakan untuk memasang 16 juta unit antara April 2021 dan Mac 2022, angka itu dilaporkan kini sekitar 15 juta.

Sony meramalkan secara terbuka bahawa ia akan menjual 14.8 juta konsol PS5 tahun kewangan ini, jadi walaupun ini bukan semakan ke bawah yang besar, ia menunjukkan betapa ketatnya bekalan itu untuk masa hadapan yang boleh dijangka. Angka 16 juta unit akan membolehkan Sony mencapai matlamat itu sambil mendapatkan stok tambahan untuk tahun berikutnya.

“Isu logistik dan kekurangan alat ganti menjadi lebih teruk bagi Sony.” kata Ketua Pegawai Kewangan Hiroki Totoki kepada pelabur dalam panggilan persidangan lewat bulan lalu.

Jualan PS5 pada suku berakhir September adalah lebih lemah sedikit daripada jangkaan, katanya pada 28 Oktober, selepas memberi amaran sebelum ini bahawa sebarang kebangkitan semula dalam penyebaran COVID-19 mungkin memberi kesan kepada bekalan komponen syarikat.

PlayStation 5 menjadi konsol Sony terpantas untuk mencapai 10 juta unit terjual pada Julai ini, tetapi ia ketinggalan di belakang kadar jualan PlayStation 4 sebelumnya sejak itu.

Graf penghasilan PS4 dan PS5

Konsol PS5, yang dikeluarkan setahun lalu, sukar ditemui di pasaran sepanjang ini. Antara punca ia sukar untuk dibeli adalah cabaran utama Sony untuk menghasilkan unit yang mencukupi untuk diedarkan secara global.

Pelancaran vaksin yang tidak sekata di seluruh negara pembangun dan pemasang di mana pembekal Sony mempunyai pangkalan pengeluaran mereka menjadikan bekalan cip dan alat ganti tidak dapat diramalkan.

Rakan kongsi pemasangan sedang berhubung setiap hari dengan pembuat komponen untuk mengesahkan bahawa penghantaran akan tiba seperti yang dijadualkan, yang tidak selalu berlaku, kata orang ramai.

Penghasilan Komponen

Kekurangan bekalan komponen termasuk peralatan yang remeh tetapi penting seperti cip pengurusan kuasa. Pembuat cip daripada Toshiba Corporation, yang menyediakan cip kuasa sedemikian, dan juga Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. sudah memberi amaran bahawa situasi fabrikasi tidak mungkin menjadi normal walaupun pada tahun 2022.

Sony tidak bersendirian dalam usahanya untuk menyelesaikan kekurangan ini. Saingan Sony. Nintendo Co. mengurangkan unjuran jualan setahun penuhnya untuk keluarga konsol Switch sebanyak 1.5 juta unit pada awal November.

Di Washington, Valve Corp yang ditangguhkan pelancaran sulung konsol mudah alih Steam Decknya dari Disember kepada Februari, memetik puncanya global isu rantaian bekalan.

Kekecewaan terhadap inventori terhad Sony semakin meningkat dalam kalangan pembuat permainan serta peminat konsol. Seorang penerbit permainan Jepun terkemuka mendapati pemain yang pernah membeli versi PlayStation permainannya kini beransur-ansur beralih untuk membeli edisi PC, kata seorang eksekutif yang enggan namanya disiarkan.

Permainan PlayStation 5 setakat ini gagal memberi impak pada carta jualan Jepun yang dikuasai oleh platform Switch Nintendo, data dari penjejak pasaran Famitsu menunjukkan.

Rakan kongsi pembuatan Sony menjangkakan PlayStation 5 akan kekal dalam bekalan yang ketat menjelang 2022 dan berkata bahawa menghasilkan unit yang mencukupi untuk mencapai sasaran syarikat sebanyak 22.6 juta jualan pada tahun fiskal akan datang akan menjadi lebih mencabar.

RELATED NEWS

+