TI10: Ini jumlah wang yang dimenangi oleh pemain-pemain Malaysia kita

Kejohanan terbesar Dota 2, The International 10 (TI10) sudah pun tamat dan dimenangi oleh pasukan Team Spirit yang menewaskan pasukan-pasukan besar Dota 2 dunia seperti Team Secret dan PSG.LGD. Mereka membawa pulang sejumlah wang yang agak besar, kira-kira AS$ 18 juta (RM 75 juta) sebagai juara utama kejohanan itu.

Selain itu, PSG.LGD juga membawa pulang sejumlah wang yang gergasi sebagai pasukan tempat kedua TI10. Pasukan PSG.LGD juga adalah pasukan bagi Cheng “NothingToSay” Jin Xiang yang berasal dari Malaysia. Pasukan ini pula membawa pulang sebanyak AS$5.2 juta (RM21 juta).

Banyak tu! Mari kita lihat jumlah yang dibawa pulang oleh pemain-pemain Malaysia yang lain. 

Invictus Gaming

Invictus Gaming meraih tempat keempat setelah tewas ditangan juara TI10, Team Spirit, pada pusingan ke-5 bracket bawah. Asalnya, Invictus Gaming berjaya menolak Team Spirit ke bracket bawah pada pusingan pertama bracket atas dengan skor 2-1. 

Pemain-pemain Malaysia yang terdapat dalam pasukan ini adalah Chan Chon Kien atau dikenali sebagai Oli, dan Thiay Jun Wen, lebih dikenali sebagai Jt-.

Mereka membawa pulang AS$ 2.4 juta (RM 10 juta) sebagai pasukan yang tamat di kedudukan keempat TI10.

Fnatic

Sebuah lagi pasukan yang membawa pemain pro dari Malaysia. Fnatic antara pasukan yang peminat dari Malaysia pandang sejak TI5 kerana kehadiran KecikImba sebelum digantikan dengan MidOne. Ia antara pasukan pertama yang terdapat pemain professional dari Malaysia. Oleh itu, tidak mengejutkan yang ramai peminat Dota 2 Malaysia menyokong pasukan ini sejak lama lagi.

Fnatic berjaya menyelamatkan diri pada pusingan pertama bracket bawah menentang Team Undying, namun pasukan ini tewas di tangan pasukan titan killer iaitu Team Spirit dengan skor 2-0 pada pusingan seterusnya. Ini meletakkan Fnatic di kedudukan ke-9 hingga ke-12 di TI10.

Pemain Fnatic dari Malaysia adalah Ng Kee Chyuan, yang dikenali peminat sebagai ChYuan. Seorang lagi ahli pasukan ini yang berasal dari Malaysia bukanlah seorang pemain, tetapi pengarah pasukan. Beliau adalah Eric Khor, atau nama dalam permainannya, ReiNNNN.

Fnatic membawa pulang jumlah wang sebanyak AS$800,400 (RM 3.33 juta).

Memang hebat pemain-pemain dari Malaysia ini. Masing-masing sudah menunjukkan taring mereka di persada dunia, dan mereka sememangnya layak membawa pulang wang hadiah yang gergasi ini. Prestasi mereka mengagumkan dari peringkat kumpulan sehingga ke perlawanan akhir mereka.

Kami sebagai peminat Dota 2 dari Malaysia pasti bangga dengan setiap pasukan dan pemain yang tersenarai di atas.

RELATED NEWS

+