VALORANT Champions Tour 2022 akan kembali di Reykjavik

Acara pertama VALORANT Champions Tour (VCT) tahun ini disahkan berlangsung di Reykjavik, Iceland dengan pasukan sudahpun berusaha untuk melayakkan diri ke Stage 1 Masters menerusi pusingan kelayakan serantau mereka. Reykjavik juga lokasi berlangsungnya Stage 2 Masters pada tahun lepas.

Pengumuman itu mula-mula muncul secara rasmi di akaun Weibo VALORANT dalam bahasa Mandarin sewaktu Kumpulan VCT EMEA Challengers Stage 1 dijalankan pada 18 Februari. 

Menurut pengumuman itu yang sudah diterjemah, Riot Games bercadang untuk menganjurkan kejohanan untuk penonton secara langsung. 

Ini sedutan daripada pengumuman yang sudah diterjemahkan dari bahasa Mandarin:

“Hari ini kami teruja untuk mengumumkan bahawa acara antarabangsa sulung VALORANT Champions Tour 2022 akan kembali ke Reykjavik dari 10-24 April! Sebagai negara tuan rumah, Iceland menganjurkan acara utama kami baru-baru ini dengan cemerlang dan, dalam situasi global semasa, menyediakan cara terbaik untuk memastikan acara berjaya.

Membawakan acara VALORANT kepada khalayak secara langsung pada tahun 2022 ialah keutamaan utama untuk e-sukan. Walau bagaimanapun, Iceland kekal sebagai lokasi yang sesuai untuk menganjurkan pertandingan di luar talian antarabangsa sehingga selamat untuk menganjurkan acara yang akan menarik minat peminat.

Ia kerana hubungan kami yang mendalam dan hubungan kukuh dengan Iceland, semua pasukan yang layak diberi jaminan penyertaan terbaik. Selain itu, zon waktu Iceland memudahkan untuk menjadualkan perlawanan untuk penonton dalam talian di benua yang berbeza.”

Riot Game pernah menganjurkan acara langsung di mana pemain berada di pentas yang sama. Namun, demi keselamatan, penonton masih tidak dapat menonton acara secara langsung.

Antara acara itu adalah VCT 2021: Stage 2 Masters – Reykjavík, VALORANT Masters: Berlin, dan terutamanya Champions Tour di mana Acend meletakkan keunggulan mereka di Grand Final, mengalahkan Gambit Esports .

Setakat ini, Master Stage 1 sudah disahkan di Laugardalshöll, Reykjavik. Namun, Riot Games belum mendedahkan lokasi-lokasi untuk acara seterusnya.

Sumber rujukan: Dexerto

RELATED NEWS

+