VCT Champions: Ini jadual kejohanan terbesar VALORANT

VALORANT Champions Tour Berlin akan bermula pada 1 Disember dengan 16 pasukan VALORANT terbaik bersaing untuk menjulang piala kejohanan dunia pertama judul ini.

Dengan tiga peringkat acara dan Last Chance Qualifier berlangsung sepanjang 2021, acara VALORANT Champions Tour yang berjalan selama setahun kini hampir ke 12 hari terakhir kejohanan ini.

Dengan hadiah wang AS$1 juta (RM4.2 juta) dan trofi kejuaraan yang dipertaruhkan, ini akan menjadi acara terbesar VALORANT.

Kejohanan ini akan terdiri daripada permainan kumpulan gaya GSL, diikuti dengan bracket penyingkiran tunggal yang terdiri daripada lapan pasukan. Pasukan pada mulanya disusun dalam empat kumpulan berdasarkan gabungan penempatan terakhir masing-masing di acara Challenger dan kekuatan wilayah mereka.

Semasa Peringkat Kumpulan, pasukan akan bersaing melalui kurungan penyingkiran berganda yang terdiri daripada empat pasukan untuk mengenal pasti dua pemenang daripada setiap kumpulan. Dalam pusingan pertama setiap kumpulan, pasukan dari Kumpulan 1 akan menentang pasukan dari Kumpulan 4 dan pasukan dari Kumpulan 2 akan menentang pasukan dari Kumpulan 3.

Selepas Peringkat Kumpulan, cabutan rawak akan menempatkan pasukan terlibat di Peringkat Kalah Mati. Empat pasukan yang mara daripada kumpulan mereka di tempat pertama akan diberikan secara rawak pasukan tempat ke-2 daripada kumpulan yang berbeza. Pasukan kemudiannya akan bermain melalui bracket penyingkiran yang terdiri lapan pasukan, dengan pusingan pertama menyaksikan pasukan yang menduduki tempat pertama menentang pasukan yang menduduki tempat kedua.

Kumpulan penyingkiran tunggal kemudiannya akan menentukan nasib lapan pasukan terakhir dengan satu pasukan muncul sebagai juara dunia VALORANT tahun ini.

Video ini menunjukkan format kejohanan ini.

Ini pula pasukan yang akan bertanding di VCT Berlin:

 

Jadual VCT

Bagi yang berminat untuk menonton kejohanan VALORANT ini, anda boleh menontonnya di Trovo bersama-sama dengan saluran YouTube dan Twitch rasmi. 

Anda juga mampu memperoleh beberapa item masa terhad apabila anda menonton siaran ini.

Sumber rujukan: AFK Gaming

RELATED NEWS

+