Apple mengharamkam Fortnite dari App Store selama lima tahun

CEO Epic Games, Tim Sweeney, mendedahkan bahawa Apple menolak permintaan syarikat untuk memasang semula akaun pembangun Epic, secara langsung melarang Fortnite untuk kembali ke App Store selepas pertelingkahan antara Epic dan Apple.

Sweeney mendedahkan di media sosial pagi ini surat yang dikirim kepadanya oleh Apple menolak permintaan Epic agar akaun program pembangunnya dikembalikan. Akaun pembangun Apple diperlukan untuk mengembangkan dan menerbit aplikasi di iOS.

Malah, Apple mengatakan bahawa mereka tidak akan mempertimbangkan permintaan untuk mengembalikan akaun Epic ‘sehingga keputusan pengadilan mahkamah menjadi muktamad dan tidak dapat dirayu,’ yang Sweeney katakan mampu mengambil masa selama lima tahun.

Ini semua bermula apabila Epic menentang pembayaran kepada Apple sebanyak 30% yang diambil dari setiap transaksi digital di Fortnite.

Epic memprotes dengan menawarkan pilihan pembayarannya sendiri dalam aplikasi iOS, lalu Apple mengeluarkan Fortnite dari peranti iOS yang menyebabkan Epic menuntut daripada Apple.

Sepanjang kejadian ini, Epic kehilangan Akaun Pembangun Apple dan Fortnite tetap tidak tersedia pada peranti Apple.

Tuntutan itu sendiri akhirnya dibawa ke mahkamah dan hakim memutuskan bahawa sistem pembayaran luaran harus dibenarkan pada aplikasi yang tersedia di App Store. 

Walaupun ia kelihatan seperti kemenangan untuk Epic, hakim juga memutuskan Epic Games melanggar kontraknya dengan Apple dan diperintahkan untuk membayar Apple sebagai denda sebanyak AS$6 juta (RM25.1 juta).

Epic mengatakan bahawa mereka akan mengajukan rayuan terhadap beberapa keputusan mahkamah, tetapi keputusan sebelumnya menyatakan bahawa penutupan Akaun Pembangun Epic oleh Apple adalah sah.

Sweeney mengatakan bahawa mereka akan terus menentang Apple dalam hal ini dan mengatakan Apple memungkiri janjinya untuk menyambut Fortnite kembali ke App Store jika ia bersetuju memandangkan keputusan pengadilan untuk membenarkan kaedah pembayaran khusus .

Walau apa pun, jika anda menyangka situasi Epic menentang Apple sudah berakhir, fikirkan semula.

RELATED NEWS

+