Festival MDEC ini akan meraikan industri permainan dan e-sukan di Malaysia

Mereka yang berada dalam industri animasi dan permainan di Malaysia akan mempunyai banyak perkara yang dinanti-nantikan kerana Festival Kreativiti Digital Malaysia (MYDCF) 2021, anjuran Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), sedang berusaha untuk meningkatkan kemahiran mereka dalam bidang seni kreatif.

Perayaan dalam talian baharu ini direka untuk meraikan dan memupuk bakat tempatan di Malaysia dengan membuka peluang, mengiktiraf pencapaian, malah memberi kita gambaran tentang apa yang negara kita tawarkan dalam masa terdekat.

Kerjaya Kreatif

Sepanjang November, MYDCF akan menampilkan pelbagai program interaktif dan menghiburkan, dengan tujuh acara utama menerajui pengalaman selama sebulan.

Yang pertama ialah Career Fair yang akan menampilkan lebih daripada 200 jawatan kosong yang diiklankan dan lebih 50 syarikat pengambilan pekerja.

Selain peluang pekerjaan, ACESTAR juga akan mengadakan sesi bimbingan kerjaya dengan ahli industri baru yang ingin berkembang dengan studio sedia ada, manakala PlayStation Studios, Bandai Namco, Streamline dan Codemaster akan mengadakan sesi ceramah kerjaya.

Pengiktirafan Serantau

SEA Games Awards juga akan berlangsung semasa MYDCF. Acara ini meraikan studio permainan indie dan pembangun permainan baru dari rantau Asia Tenggara dan acara tahunan ini tertumpu pada mengetengahkan yang terbaik ditawarkan oleh industri permainan rantau ini.

Anugerah Kre8tif! Asia Tenggara juga akan diadakan semasa acara ini dengan tujuan mencari dan mengiktiraf pencipta animasi berbakat di seluruh dunia. Ia menampilkan penyerahan dari 65 negara sehingga Hungary, Sweden, Amerika Syarikat dan Brazil.

Pembangunan E-sukan

Kejohanan ini akan diadakan bersama-sama dengan penganjur esports seperti REV Media Group, Malaysia Esports Arena dan Axis Esports, yang menampilkan permainan seperti PUBG Mobile, Mobile Legends: Bang Bang (MLBB), Ejen Ali: Agents Arena dan banyak lagi. Pemenang akan membawa pulang sejumlah hadiah berjumlah RM 70,000. Terdapat juga kelas untuk Dota 2, MLBB dan shoutcasting esports.

Selain itu, Junior Shoutcasting Challenge 2021 juga diadakan yang adalah gabungan bengkel, sesi bimbingan dan pertandingan shoutcasting, dengan lebih 200 pelajar sekolah mengambil bahagian. Pemenang akan berpeluang untuk shoutcast bersama seorang profesional di LEVEL UP KL Junior Cup 2021 dan MLBB Professional League MY 2022.

Komuniti Yang Membangun

MDEC juga bekerjasama dengan SIGGRAPH Asia untuk mempromosikan komuniti penyelidikan teknologi grafik komputer. Semasa acara itu, SIGGRAPH akan menyampaikan ceramah mengenai produksi Raya and the Last Dragon, Baymax Dreams dan teknologi terkini industri hiburan yang kini digunakan dalam filem box office.

Akademia daripada universiti yang bekerjasama seperti Kolej Universiti Tunku Abdul Rahman, Kolej Universiti Taylors, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan Universiti Multimedia MMU akan membentangkan penyelidikan mereka mengenai industri kreatif.

Topik ini termasuk boneka 3D gerakan berhenti, non-fungible token (NFT), mabuk laut dalam video VR dan mengelak daripada mengagungkan bunuh diri dan mencederakan diri dalam animasi.

Platform Padu

Comic Art Festival ialah acara tertumpu kepada pencipta untuk meraikan kreativiti dan kepelbagaian di sebalik seni ilustrasi, pembuatan komik dan bidang visual yang berkaitan. Bekerjasama dengan Comic Fiesta dan Alliance Francaise de Kuala Lumpur, festival itu berfungsi sebagai ruang untuk peserta mempelajari komik, serta platform rangkaian untuk artis dan peminat.

MYDCF 2021 juga akan menyaksikan pelancaran lembut Malaysian Game Store, platform penerbitan digital pertama untuk permainan buatan Malaysia. Platform itu, dibangunkan dengan kerjasama MDEC, bertujuan untuk membuka peluang kepada studio Malaysia mengembangkan jangkauan dan peluang perniagaan mereka.

Selain itu, Monsta Studio, pencipta francais wira-wira animasi tempatan, Boboiboy, akan memperkenalkan usaha terbaharu mereka pada festival itu.

MYDCF 2021 akan menampilkan ekspo gamified untuk para hadirin awam melalui aplikasi pelayar web. Dengan itu, orang ramai boleh berinteraksi dan berkomunikasi secara maya dengan peserta pameran, menonton kandungan pentas maya, membeli produk dan perkhidmatan, dan menyesuaikan avatar unik mereka sendiri.

Para hadirin juga berpeluang memenangi barangan dan barangan maya, termasuk PlayStation 5 baharu. Untuk menyertai MYDCF 2021, lawati di sini.

Artikel ini diterjemah dan disunting daripada IGN SEA. Untuk artikel penuh sila layari SINI.

RELATED NEWS

+