Ini langkah Respawn menentang ‘hacker’ di Apex Legends

Sesiapa yang bermain Apex Legends pasti pernah terserempak pemain yang mampu menewaskan mereka dari seberang dunia dengan R-99 serta Charge Rifle yang seakan-akan tidak pernah habis pelurunya.

Pemain-pemain ini adalah penipu atau lebih dikenali sebagai ‘hacker‘.

Respawn Entertainment, pembangun Apex Legends, mengenal pasti masalah ini dan kini mendedahkan rancangan mereka untuk menentang golongan penipu ini.

Pembangun itu mula-mula menangani bilangan pemain yang memilih untuk bermain pada pelayan selain daripada pilihan tempatan mereka dan menjelaskan bahawa mereka menguji kunci lembut rantau atau soft region lock untuk pemain dalam peringkat Master dan Predator.

Walaupun terdapat pelbagai sebab seseorang mungkin memilih untuk melompat pelayan, seperti bermain dengan rakan yang tinggal di negara yang berbeza atau yang memperoleh ping lebih baik ke kawasan yang berbeza, tweet terakhir mencadangkan pemain mahir sengaja memburu pelayan yang kurang penduduk untuk mencari lobi lebih mudah.

Walaupun penguncian wilayah pemain ini akan menamatkan eksploitasi seperti itu, ia juga membawa bersama faedah analisis yang lain.

Dengan memaksa semua pemain berkedudukan tinggi bermain di pelayan asal mereka, Respawn kemudiannya boleh menjejaki bilangan penipu yang dikesan di setiap rantau dan menentukan pelayan mana yang paling terjejas.

Respawn Entertainment nampaknya begitu serius tentang menangani masalah penipu serta pemain yang sengaja mencari lobi mudah ini. 

Sama ada ini akan menyelesaikan isu yang dialami oleh ramai pemain atau tidak dalam jangka panjang masih belum dapat dilihat, tetapi komunikasi yang jelas daripada pasukan pembangun sentiasa dihargai oleh komuniti.

Sumber rujukan: Twitter

 

RELATED NEWS

+