Ini permainan percuma di Epic Games Store pada minggu ini: Aven Colony

Pada minggu ini, Epic Games Store menawarkan permainan pembangunan bandar yang berjudul Aven Colony. Bagi yang meminati permainan seperti Cities: Skyline atau Sim City, tetapi permainan ini bertemakan pembangunan bandar di planet lain. Agak menarik kerana tidak banyak permainan yang membenarkan anda membangunkan bandar di planet lain.

Aven Colony meletakkan anda sebagai Gabenor yang ditugaskan untuk membina koloni manusia di planet asing agak berbahaya yang dipanggil Aven Prime. Ditetapkan sebagai sempadan besar terakhir untuk manusia menakluki, anda adalah sebahagian daripada usaha yang lebih besar untuk membina rumah yang mampan untuk orang ramai yang tinggal di kapal koloni yang besar.

Anda boleh memilih untuk bermain dalam mod Kempen atau Sandbox. Mod Sandbox membolehkan anda menetapkan beberapa parameter untuk meningkatkan atau mengurangkan kesukaran tahap, tetapi jika tidak diubah, anda boleh main mengikut kesukaan hati anda sendiri untuk merancang dan membina dengan cara yang anda lihat patut.

Mod kempen sedikit berbeza, dengan beberapa misi di pelbagai lokasi di planet ini. Setiap misi secara beransur-ansur meningkatkan tahap kesukaran dengan sekatan ke atas ruang untuk meletakkan bangunan, atau sekatan alam sekitar dari segi daya maju tanah untuk tanaman dan kelimpahan air.

Penekanan sangat banyak pada kelangsungan hidup dan bukannya perancangan bandar yang cantik, tetapi semasa anda maju ke dalam kempen, anda perlu menggunakan beberapa pemikiran ke hadapan dari segi memaksimumkan sumber semula jadi yang tersedia untuk anda untuk menjayakan koloni anda.

Aven Colony adalah permainan pembangunan bandar yang mudah dan menenangkan. Penekanan bukan pada perancangan bandar yang cantik walau bagaimanapun, sebaliknya anda lebih ditugaskan untuk bertahan hidup di tanah asing.

Planet asing menjadikan tempat yang menarik, tetapi realitinya penjajah anda akan mempunyai kebimbangan yang sama seperti kebimbangan dari koloni lain, iaitu air tawar, makanan, tahap kadar jenayah serta pengangkutan dan hiburan.

Kebolehcapaian Aven Colony harus dipuji, namun ia datang pada penalti yang mendalam dengan setiap misi mengikut corak yang sama. Kempen ini membawa anda ke seluruh dunia, menyediakan objektif yang semakin mencabar, tetapi sebenarnya tetapan kesukaran jarang akan mencabar anda terlalu banyak. Namun, ia agak mencabar jika anda meningkatkan tahap kesukaran.

RELATED NEWS

+