Larangan terhadap Omega Esports untuk menyertai DPC 2021 ditarik balik oleh Valve

Omega Esports  mengumumkan bahawa larangan baru-baru ini yang dikenakan ke atas organisasi untuk dakwaan penetapan perlawanan atau matchfixing oleh Valve sudah ditarik balik.

Mereka mendedahkan bahawa siasatan dalaman dijalankan dan mereka menghubungi penganjur Dota Pro Circuit (DPC) 2021-22 Winter Tour. Selepas hukuman ini diangkat oleh Valve, Omega Esports akan dapat bersaing dalam DPC 2021-22 Spring  Tour dan mana-mana acara lain yang ditaja oleh Valve.

Pada 23 November, Beyond the Summit, penganjur  DPC Asia Tenggara (SEA) 2021-22 mengumumkan bahawa beberapa bekas ahli Omega Esports diharamkan oleh Valve untuk menetapkan perlawanan. Tidak lama selepas itu, Omega Esports mengeluarkan kenyataan bahawa penganjur liga tidak menghantar salinan rasmi larangan itu. 

Walaupun organisasi itu tidak lagi disekat, pemain yang terlibat dalam insiden penetapan perlawanan Dota 2 tetap diharamkan. Omega Esports menyatakan bahawa ia menamatkan kontrak Chris ‘CTY’ Ian Francis Maldo, jurulatih Dota 2, serta pemain Putera ‘Putera’ Daculan dan Ryniel Keit ‘Zenki’ Calvez.

Ketiga-tiga ahli ini adalah antara enam yang diharamkan daripada menyertai mana-mana kejohanan oleh Valve.

Slot Divisyen 1 Omega Esports sudah diberikan kepada BOOM Esports untuk Winter Tour. Akibatnya, Omega Esports mungkin perlu mengambil bahagian dalam pusingan kelayakan terbuka dalam Spring Tour untuk menyertai semula DPC akan datang.

RELATED NEWS

+