Pemain Dota 2 Malaysia, xNova mencari pasukan DPC 2021 saat terakhir

Pemain Dota 2 Malaysia Yap ‘xNova’ Jian Wei mengumumkan di Twitter bahawa beliau sedang mencari pasukan baharu untuk disertai.

Ini muncul apabila khabar angin tersebar tentang beliau berpotensi menyertai pasukan baharu di China. Pemain Dota 2 itu menyatakan di Twitter bahawa walaupun agak lewat, beliau masih mencari pasukan baharu, menjelang Dota Pro Circuit (DPC) 2021-22 yang akan datang.

Kicauan ini datang seminggu sebelum tarikh kunci barisan pemain pada 21 November untuk liga serantau pertama. 

Dalam kicaunya, xNova, yang bermain sebagai kedudukan lima dan biasanya memenuhi peranan sebagai kapten, mengakui masa lewat pengumumannya.

Pada masa ini, terdapat beberapa rombakan senarai yang berlaku di semua enam wilayah dan sangat sedikit pasukan teratas  yang sudah mengumumkan senarai terakhir mereka secara terbuka.

Baru-baru ini, khabar angin mengenai pasukan super China baharu xNova menjadi buah mulut. Khabar angin mencadangkan bahawa Jin ‘flyfly’ Zhiyi, Lu ‘Somnus丶M’ Yao, Ren ‘eLeVeN’ Yangwei, Xu ‘fy’ Linsen dan xNova sedang menyusun pasukan baharu.

Invictus Gaming dan Vici Gaming masing-masing memegang kontrak dengan flyfly dan eLeVeN, manakala Somnus dan fy adalah ejen bebas selepas berpisah dengan Elephant baru-baru ini. Walau bagaimanapun, kicau xNova kini menunjukkan bahawa tiada satu pun rancangannya sebelum ini berjaya.

Beliau juga bersaing dengan sesama pemain Malaysia di bawah tag ‘Ragdoll’ dalam kelayakan untuk BTS Pro Series S8 pada September tahun ini, tetapi pasukan itu tidak layak ke kejohanan itu.

XNova mempunyai tempoh keputusan yang kurang memberangsangkan selepas memperoleh banyak kejayaan dan kemasyhuran di PSG.LGD dari 2018-20. Dalam tempoh perkhidmatannya, beliau memenangi dua Majors dan mendapat tempat kedua dan ketiga di TI8 dan TI9.

Ia akan menjadi menarik untuk melihat sama ada xNova boleh mencari pasukan baharu dalam tempoh masa yang begitu singkat. Walaupun tarikh kunci barisan pemain adalah 21 November, liga serantau pertama DPC 2021-22 bermula pada 29 November.

Sumber rujukan: AFK Gaming

RELATED NEWS

+