PlayStation membeli studio yang khusus membuat remaster dan remake

Beberapa permainan terbaik di PlayStation 5 setakat ini adalah judul lama yang diberikan nafas baru, jadi sangat sesuai untuk Sony memperoleh Bluepoint Games, studio terkenal yang khusus dalam pembuatan remaster

Pasukan inilah yang membawakan buatan semula Demon’s Souls and Shadow of the Colossus, serta remaster hebat dari tiga permainan Uncharted yang pertama, Gravity Rush , dan kedua Koleksi Metal Gear Solid HD dan Ico & Shadow of the Colossus Koleksi untuk konsol gen sebelumnya.

Bluepoint juga bertanggungjawab membawakan Flower ke PS4 pada tahun 2013.

Jika anda ingat, Sony pernah tertiriskan maklumat ini semasa mengumumkan pemerolehan studio Housemarque. Kicauan ini dipadam serta-merta, namun sempat ditangkap layar oleh warga internet.

Pemerolehan studio ini dijangkakan membawa lebih banyak permainan remaster dan remake ke konsol generasi hadapan. Namun, Bluepoint juga akan membuat permainan asalnya sendiri, menurut kenyataan yang diberikan kepada IGN.

Sony juga membeli studio Firesprite pada awal bulan September. Firesprite bertanggungjawab membawa menghasilkan The Playroom dan The Playroom VR ke ruang konsol generasi hadapan.

RELATED NEWS

+