Ubisoft bercadang untuk memperkenal play-to-earn dalam permainannya

Ubisoft bukan sahaja melabur dalam blockchain dan syarikat teknologi mudah alih Animoca Brands tetapi, seperti yang dilaporkan oleh IBTimes, syarikat itu mengumumkan bahawa ia berusaha untuk menggunakan teknologi blockchain dalam permainannya sendiri.

“Blockchain akan membolehkan lebih banyak permainan¬†play-to-earn yang akan membolehkan lebih ramai pemain memperoleh kandungan, dan kami fikir ia akan mengembangkan industri dengan banyak,’ kata ketua pegawai kewangan Frederick Duguet.

“Kami bekerjasama dengan banyak syarikat kecil yang menggunakan blockchain dan kami mula mempunyai pengetahuan yang baik tentang cara ia boleh memberi kesan kepada industri, dan kami mahu menjadi salah satu pemain utama di sini.”

Permainan adalah berpusat yang bermaksud segala-galanya daripada kostum kepada mata wang adalah dipegang dalam binaan sebenar itu sendiri.

Anda tidak memiliki permainan atau mana-mana bahagian daripadanya, anda hanya memiliki salinan.

Walaubagaimanapun, blockchain membahagikan permainan kepada segmen yang membenarkan pemain membeli dan memiliki bahagian tertentu. Ia menjadikan sesuatu yang digital kepada sesuatu yang ‘ketara’ kerana ia mempunyai nilai kewangan yang sebenar.

Ini biasanya dilakukan melalui NFT dan mata wang kripto, walaupun Ubisoft tidak pernah menggunakan istilah ‘NFT’ dalam pengumumannya.

Ubisoft percaya bahawa teknologi blockchain ‘sangat menarik untuk jangka panjang’ dan ia adalah ‘revolusi’ dalam industri. Setakat ini, bagaimana ia sebenarnya merancang untuk melaksanakan blockchain ke dalam permainan masa depannya tidak diketahui.¬†

Walau bagaimanapun, ia menggunakan istilah ‘pay-to-earn‘ dan kemungkinan besar pemain akan dapat membeli dan memperdagangkan kostum dan item dalam permainan lain sebagai NFT untuk mata wang kripto. Buat masa ini, apa yang boleh kita lakukan ialah membuat spekulasi, tetapi Ubisoft sudah mengumumkan rancangannya.

Apakah maksud ini untuk hubungannya dengan Steam tidak jelas memandangkan Valve baru sahaja mengharamkan semua permainan NFT dan blockchain daripada platformnya.

Ini boleh menyaksikan satu lagi perpecahan antara kedua-duanya, menyebabkan tiada lagi permainan Ubisoft yang akan datang ke Steam.

RELATED NEWS

+