Kerajaan Poland Guna Minecraft Untuk Hiburkan Kanak-kanak
2020-03-23T02:37:57
By: Burhanudin Zamri

Kerajaan Poland Guna Minecraft Untuk Hiburkan Kanak-kanak

 

Salah satu langkah yang diambil oleh kerajaan negara Poland untuk mengurangkan penularan COVID-19 ialah menutup semua sekolah sehingga 10 April 2020. Pada waktu ini, kanak-kanak dan remaja juga tidak dibenarkan untuk keluar rumah.

Untuk memastikan kanak-kanak tidak merasa bosan di rumah, kerajaan Poland telah melancarkan sebuah pelayan (server) Minecraft yang dibuat khas untuk murid-murid sekolah rendah, sekolah menengah dan juga siswa universiti.

Pelayan ini ditubuhkan sebagai salah satu komponen inisiatif yang bernama Grarantanna. Dalam pelayan ini, setiap pemain diberikan ruang sebesar 60×60. Pemain yang berjaya membina replika yang terbaik berdasarkan bangunan terkenal akan memenangi anugerah.

Selain daripada melancarkan sebuah pelayan Minecraft, inisiatif ini juga menyediakan kuiz, e-seminar untuk belajar pembangunan permainan video, dan banyak lagi.

Pada waktu ini, kerajaan Malaysia belum menggunakan permainan video sebagai salah satu platform untuk memanfaatkan masa kanak-kanak ketika penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ramai streamer di Malaysia memanjangkan waktu streaming mereka agar peminat tidak bosan di rumah. Ada juga yang menggunakan populariti masing-masing untuk mengingatkan penonton tentang PKP.

Sumber: PC Gamer

Ikuti kami di Facebook dan Instagram.
Saksikan kami di YouTube.

TAGS

BERITA BERKAITAN

4 days ago
Game Percuma PS+ April 2020 – Uncharted 4 Dan Dirt Rally 2.0
5 days ago
Rose and Camellia Dilancarkan Di iOS Dan Android
5 days ago
Komik God of War: Fallen God Ceritakan Kisah Antara God of War III Dan God of War (2018)
6 days ago
PS4 Slim RM788 & PS4 Pro RM1,199 Ditawarkan Pada Jualan Ulang Tahun 2020 Lazada
6 days ago
Call Of Duty: Warzone Kini Catat 30 Juta Pemain Dalam Hanya 10 Hari
6 days ago
Demo Moving Out Dilancarkan, Boleh Dimainkan Empat Orang