30,000 pemain FIFA 22 disekat kerana menggunakan eksploit tetapi ganjaran eksploit tidak ditarik semula

EA melarang lebih 30,000 pemain selama tujuh hari dalam FIFA 22. Larangan ini adalah hasil pemain memanfaatkan eksploit ‘tanpa kekalahan’ dalam mod Ultimate Team permainan minggu lalu.

Seperti yang dilaporkan oleh Eurogamer, eksploitasi ini muncul di mana, jika disalahgunakan, pemain dapat memperoleh catatan kemenangan sempurna 20-0. Apa yang harus dilakukan oleh pemain untuk mengeksploitasi isu ini ialah menekan butang ‘home’ pada alat kawalan PlayStation atau Xbox mereka untuk kembali ke skrin utama konsol. Kemudian tunggu perlawanan tamat.

Sekiranya pemain bakal kalah dalam satu perlawanan, mereka dapat menggunakan eksploitasi ini dan permainan tidak akan mendaftarkannya sebagai kekalahan.

Pemain yang sama ini tidak akan dapat mengambil bahagian dalam Final FIFA Ultimate Team Champions hujung minggu ini. Namun, mereka masih dapat mengekalkan ganjaran yang mereka perolehi dengan memanfaatkan eksploit itu.

Beberapa pemain mengatakan bahawa mereka menerima mesej dalam permainan yang menyatakan bahawa mereka dilarang selama 1000 hari dan bukan tujuh yang dinyatakan oleh EA.

EA menjawab dengan menyatakan bahawa itu adalah bug visual dan masa yang tepat, tujuh hari, disenaraikan dalam e-mel yang dihantar kepada pemain yang terlibat.

EA menyokong keputusannya untuk mengeluarkan larangan dengan merujuk kepada piagam Positive Play nya, yang secara khusus mengatakan, “Dilarang: Gunakan eksploitasi, menipu, ciri tidak berdokumen, kesilapan reka bentuk, pepijat atau masalah untuk mendapatkan kelebihan kepada pemain yang lain.

“Ini termasuk menggunakan yang modifikasi yang tidak disokong , perkakasan atau aksesori yang tidak dibenarkan, atau perisian khusus untuk memperoleh kelebihan yang tidak adil, seperti ‘aimbots’ atau ‘triggerbots,’ sengaja ‘boosting’ atau ‘teamkilling’, atau menggunakan eksploitasi untuk mendapatkan item dalam permainan.”

Nampaknya, eksploit ini tergolong dalam kategori yang disenaraikan dalam piagam itu.

Artikel ini diterjemah dan disunting daripada IGN SEA. Untuk artikel penuh sila layari SINI.

TAGS

RELATED NEWS

+