Arcane League of Legends dilancarkan hari ini di Netflix!

Siri animasi League of Legends, Arcane akhirnya ditayangkan di Netflix bermula jam 10 pagi hari ini.

Ia akan membawa sebanyak 9 episod yang terbahagi kepada tiga hari iaitu Babak Satu, Babak Dua dan Babak Tiga.

Arcane dicipta oleh Christian Lake dan Alex Yee yang membawa ramai barisan pelakon suara yang hebat seperti Hailee Steinfeld sebagai Vi dan Ella Purnell (Jinx).

SINOPSIS

Arcane membawa kisah diantara dua kuasa besar Piltover yang kaya dan Zaun yang serba kekurangan.

Negara kota ini mempunyai ketegangan isu apabila penciptaan hextech berlaku di mana individu boleh mengawal tenaga magik di Piltover dan Zaun pula berjaya mencipta ubat yang digelar shimmer yang membuat manusia menjadi raksasa.

Persaingan ini memecah belahkan lagi keluarga dan rakan-rakan.

Arcane akan menghidupkan hubungan antara beberapa champion dalam League of Legends seperti Vi, Jinx, Caitlyn, Jayce dan Viktor.

.

 • Arcane kali ini akan meluaskan lagi dunia Runeterra dengan memberi tumpuan kepada satu wilayah kecil di sempadan Zaun dan Piltover.
 • Piltover adalah bandar akademik dan saintifik Runeterra manakala Zaun hanya bertentangan dengan Piltover dan tidak melupakan moral dan fikiran orang ramai.
 • Piltover hanya menumpukan kemajuan dan teknologi moden sahaja.
 • Kedua-dua wilayah ini ditadbir dengan dua oligarki berbeza.
 • Piltover dengan oligarki bangsawan dan Zaun dengan oligarki industri.

Watak-watak Arcane

 • Vi (Hailee Steinfeld) Pejuang berambut merah jambu ini mempunyai zaman kanak-kanak yang kasar tetapi hatinya sentiasa berada di jalan yang betul, walaupun kaedahnya agak berani. Arcane menceritakan latar belakang Vi daripada penjenayah kecil di Zaun kepada pelindung keamanan di Piltover.
  • Fakta menarik: Vi dimasukkan ke dalam permainan pada tahun 2012
 • Jinx (Ella Purnell) Adik Vi ini ialah seorang pasangan yang rumit. Dengan minda tahap tulen dan sifat melulu, kecerdasan serta trauma masa lalu Jinx menjadikannya seorang penjahat yang menggerunkan.
  • Fakta menarik: Jinx dimasukkan ke dalam permainan pada tahun 2013.
 • Jayce (Kevin Alejandro) Dikenali sebagai Defender of Tomorrow Piltover, Jayce ialah seorang pencipta yang bertukar menjadi pemimpin politik. Dia memainkan peranan penting dalam penciptaan hextech, cara saintifik untuk memanfaatkan tenaga arkana.
 • Caitlyn Kiramman (Katie Leung) Caitlyn tabah dan tegas, kambing hitam keluarganya yang sentiasa berusaha untuk melarikan diri dari pengaruh mereka. Dia menyayangi keluarganya, tetapi membenci keistimewaan yang diberikan oleh hak kesulungannya, menganggap kekayaan itu satu penjara.
 • Mel Medarda (Toks Olagundoye) Anak perempuan salah satu keluarga Runeterra yang paling berkuasa, Mel sudah dibuang pada usia muda. Di Piltover, dia mendapati kedudukannya sebagai pemimpin bandar dan dengan kejayaan itu sudah mendapat perhatian keluarganya, baik atau buruk.
 • Viktor (Harry Lloyd) Asalnya dilahirkan di Zaun, fikiran Viktor yang tajam menyebabkan dia dinaikkan ke Piltover. Dia menjadi rakan kongsi Jayce dalam ciptaan hextech tetapi penyakit Viktor mendorongnya ke batasan apa yang boleh dilakukan oleh teknologi baharu.
 • Vander (JB Blanc) Walaupun dia berkuasa di dunia bawah tanah, tumpuan Vander adalah untuk memastikan penduduk Zaun selamat daripada penguatkuasa Piltover yang sering bertindak berat.
 • Silco (Jason Spisak) Zaun adalah wawasan kreatif Silco. Bapa pelindung dunia bawah tanah terpaksa melanggar batasan untuk menjadikan impiannya kenyataan. Bimbingannya pada Jinx sudah mengubah Jinx menjadi bola kehancuran seperti hari ini.
 • Heimerdinger (Mick Wingert) Seorang Yordle, bangsa semangat yang mengambil bentuk mamalia kecil, Heimerdinger ialah salah seorang saintis terkemuka di Piltover berkat jangka hayatnya yang melebihi tiga abad. Jayce adalah perantisnya.
 • Grayson (Shohreh Aghdashloo) Saling hormat-menghormati Vander, Grayson mahir menjaga keamanan antara kedua-dua pihak Piltover tetapi, cita-cita kedua-dua pihak menyebabkan ia semakin sukar untuk menjadi pengantara.
 • Marcus (Remy Hii): Marcus ialah orang paling kanan Grayson. Dia sering memihak kepada taktik yang lebih keras tetapi motivasi utamanya akan sentiasa melindungi anak perempuannya.

Perbualan bersama Showrunner 

Arcane diadaptasi dari League of Legends. Bagi mereka yang tidak mempunyai pengetahuan awal tentang permainan atau dunia Runeterra, adakah mampu untuk memahami cerita ini?

“Dari hari pertama, kami cuba mencipta sesuatu yang boleh berdiri sendiri sebagai cerita hebat tentang watak yang boleh anda fahami tidak kira pengetahuan anda tentang permainan ini,” ujar Christian Linke.

“Ia penting bagi kami untuk tidak mencipta satu lagi pengalaman sinematik “porno pergaduhan” selama berjam-jam,” tambah Linke.

Sebaliknya, League of Legends ialah salah satu permainan video paling popular di dunia. Bagaimanakah seharusnya orang yang biasa dengan permainan ini berfikir tentang Arcane berhubung dengan League dari latar tempat ke garis masa ke watak?

“Kami menggunakan barometer kami sendiri tetapi, kami juga menggunakan pertimbangan terbaik yang kami boleh untuk memastikan kami memberi anda intipati teras watak-watak dan wilayah-wilayah,” kata Alex Yee pula

Yee juga berpendapat di mana-mana perubahan yang berlaku perlu membawa perasaan watak dan elemen besar mestilah kekal sama.

Apakah beberapa inspirasi untuk Arcane?

 “Ia bermula dengan watak-watak yang sudah bersama dengan kami untuk masa yang sangat lama. Saya dan Alex sudah berada di Riot untuk lebih dari 11 tahun. Kami adalah sebahagian daripada pasukan yang mengusahakan watak-watak ini semasa mereka dicipta. Vi, Jinx, Jayce, Victor, Caitlyn, kami sentiasa cintakan mereka,” kata Linke.

Sebelum ini penceritaan League of Legends dibina melalui komik dan cerita, apakah yang Arcane bawa kepada dunia Runeterra yang belum pernah dilihat peminat sebelum ini?

“Kami benar-benar mahu menumpukan pada menunjukkan watak-watak kami menjalani kehidupan seharian mereka,” 

Arcane adalah kali pertama anda dapat melihat champion serta orang lain yang bukan champion di dunia ini yang mengelilingi dan mempengaruhi mereka.

Anda berdua sudah bekerja di Riot Games selama lebih sedekad sejak hari-hari terawal League of Legends. Bagaimanakah sejarah dengan watak-watak ini dan dunia ini muncul melalui Arcane?

“Saya berada di sana untuk banyak kelahiran watak dan benar-benar menentukan dunia ini. Apa yang sukar adalah kami mempunyai begitu banyak kandungan untuk dijana. Kami terasa bahawa kami tidak mempunyai masa atau mekanisme untuk menyampaikan cerita untuk watak-watak ini selain daripada biografi dan cerita berwarna.” kata Yee.

“Bekerja di Riot untuk sekian lama, saya berada di sana untuk penemuan watak, evolusi watak semasa kami bekerja secara dalaman tetapi juga untuk reaksi para peminat, saya tahu keseluruhan perjalanannya. Bagi saya, itu hanya satu lagi pencapaian yang boleh dibanggakan apabila anda menangani cerita-cerita seperti ini,” tambah Yee lagi.

Ramai daripada champion yang ditampilkan dalam Arcane mempunyai pasangannya. Vi dan Jinx, Jayce dan Victor, bahkan Heimerdinger dan Singed. Latar belakang Piltover dan Zaun, menunjukkan dua negara kota yang bertentangan sama sekali mengikutinya. Adakah itu tema yang anda ingin terokai dalam Arcane dan apakah tema lain yang menjadi garis plot untuk siri ini?

“Pasti ada tema, tentang adik-beradik, tentang perkara yang sepatutnya bersama tetapi menghadapi masalah untuk menjayakannya. Apa yang menarik tentang bandar berkembar tetapi juga adik-beradik dalam keluarga ialah anda tidak boleh memilih satu sama lain tetapi anda hanya perlu mengikutnya,” kata Linke.

“Aspek lain adalah kami ingin mula menceritakan kisah kami pada titik di mana terdapat sejenis gangguan yang boleh membawa kami ke mana-mana sahaja kami perlu pergi di dunia ini. Hextech adalah jawapannya.” tambahan sedikit dari Yee.

Akhir sekali, anda sudah menyentuh tentang sejarah Riot dengan Fortiche di bahagian muzik, apakah yang dibawa oleh studio ini kepada visi kreatif Arcane secara keseluruhannya?

“Kerja kami dengan Fortiche sangat mengagumkan dan memberi inspirasi sehingga kami ingin melakukan sesuatu yang mampu berdiri dengan sendirinya. Kami benar-benar bertuah kerana dapat bekerja dengan studio seperti Fortiche dengan begitu ramai orang berbakat yang memandang serius bidang mereka.”

Jangan lupa saksikan Arcane di Netflix!

Jadual tarikh keluaran:

 • Debut/Babak Satu (episod 1 hingga 3) – Ahad, 7 Nov. jam 10 pagi GMT+8
 • Babak Dua (episod 4 hingga 6) – Sabtu, 13 Nov. jam 3 petang GMT+8
 • Babak Tiga (episod 7 hingga 9) – Sabtu, 20 Nov. jam 3 petang GMT+8

Arcane juga akan dialih suara ke Bahasa Melayu dan ini adalah pelakon-pelakon alih suaranya.

RELATED NEWS

+