Free Fire MAX tidak akan digunakan dalam kejohanan e-sukan

Walaupun dengan pelancaran versi permainan yang ‘dipertingkatkan’, Garena tetap dengan Free Fire asal dalam persekitaran yang kompetitif.

Free Fire MAX dilancarkan secara global pada 28 September untuk peranti Android dan iOS. Permainan ini adalah versi Free Fire yang dipertingkatkan dengan ‘peta yang lebih realistik’, grafik yang lebih baik dan menawarkan ‘permainan yang lebih mengasyikkan.’ 

Permainan ini juga mempunyai kebolehoperasian lengkap dengan Free Fire yang asal. Ini bermakna pemain boleh menggunakan akaun yang sama pada kedua-dua versi permainan dan juga bermain bersama-sama.

Namun demikian, pemain tidak akan bertanding dalam kejohanan e-sukan menggunakan Free Fire MAX, Garena mengesahkan.

“Tiada rancangan segera untuk Free Fire MAX disertakan untuk kejohanan esports. Pada masa ini, pemain akan bersaing dalam kejohanan rasmi dengan aplikasi Free Fire,” kata Garena.

Walau bagaimanapun, Free Fire MAX akan digunakan untuk penonton dalam pertandingan e-sukan. Ini bermakna bahawa strim langsung akan dilakukan menggunakan grafik Free Fire MAX yang dipertingkatkan untuk pengalaman tontonan yang lebih baik.

Punca sebenar di sebalik keputusan ini tidak didedahkan. Walaupun Free Fire MAX tidak menawarkan kelebihan kompetitif, grafik yang dipertingkatkan akan menawarkan pengalaman permainan yang lebih baik. Garena boleh mengubah keputusan mereka pada masa hadapan.

Keputusan Garena untuk mengeluarkan versi Free Fire yang lebih baik bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Permainan ini kebanyakannya popular di negara membangun kerana keperluan sistemnya yang lebih rendah.

Disebabkan ini, popularitinya dihadkan di kawasan tertentu seperti Amerika Latin, Asia Selatan dan Asia Tenggara. Versi MAX akan menjadikan permainan lebih menarik kepada khalayak ramai.

PUBG Mobile, salah satu permainan paling popular dalam genre battle royale mudah alih, juga mempunyai versi LITE yang boleh dimainkan pada peranti yang sama yang menjalankan Free Fire. Tidak seperti Free Fire, PUBG Mobile dan PUBG Mobile LITE adalah berasingan sepenuhnya dan tidak menawarkan permainan silang.

RELATED NEWS

+