Omega Esports membubarkan pasukan Wild Rift mereka

Salah satu organisasi e-sukan yang paling terkenal di Filipina, Omega Esports, secara rasmi membubarkan pasukan Wild Riftnya.

Menerusi ciapan di Twitter rasmi mereka, organisasi itu mendedahkan bahawa ia akan melepaskan empat ahli skuad Wild Rift yang masih tinggal dan secara rasmi keluar dari arena e-sukan Wild Rift.

Omega Esports adalah salah satu perintis kepada bidang esukan Wild Rift di Filipina. Pasukan ini memenangi kejohanan untuk acara sukan Riot Games yang dipacu komuniti dan rasmi seperti Wild Rift Asia Brawl 2021, Bit Wars Open Qualifier #2, Zenith Open Asia Spring dan the Philippines Pro Gaming League (PPGL) Summer Split: Luzon Wilayah Selatan.

Namun, pasukan Wild Rift Omega Esports gagal melayakkan diri ke Wild Rift Southeast Asia Championship 2021 selepas hanya menduduki tempat ke-4 dalam PPGL 2021 Fall: Playoffs. Tidak lama selepas itu, jurulatih pasukan Singapura John ‘Glaceox’ Lim meninggalkan pasukan bersama dua pemain pro Jaiby ‘JLC’ Paglingayen dan John Loyd ‘Impressive’ Dela Cruz.

Asalnya, peminat bersangka bahawa mereka ingin merombak barisan pemain mereka, tetapi nampaknya pasukan itu melepaskan baki pemain yang masih berada di barisan pemain aktif seperti Miguel “Arisen” Vincent Pison, Maynard “Arise” Limon, Gerald “Taymlaps” Bermundo, dan Ronel “Stronger” Tan. 

Setakat ini, pasukan itu tidak menjelaskan punca pembubaran pasukan Wild Rift itu.

RELATED NEWS

+