Pasukan VALORANT Thailand, X10 CRIT, dibubarkan

X10 CRIT dilaporkan sudah berpisah dengan barisan SEA VALORANT menjelang VALORANT Champions Tour (VCT) 2022.

Pasukan itu melebihi jangkaan di VALORANT Champions 2021 apabila mereka menyingkirkan antara pasukan terbaik kejohanan, Envy, pada awal peringkat kumpulan. Mereka kemudiannya mencabar juara VCT Berlin Gambit di suku akhir, sebelum akhirnya tewas dalam siri itu dalam kekalahan tipis 2-1.

Selepas tamatnya VCT Champions 2021, X10 CRIT mendedahkan bahawa bintang muda pasukan Patiphan ‘Patiphan’ Chaiwong akan kembali ke Overwatch bersama Los Angeles Gladiators.

Masa depan pemain yang tinggal tidak diketahui untuk jangka masa yang singkat, walaupun kini didedahkan bahawa pemain yang tinggal akan mencari pasukan baharu.

Pada masa ini tidak diketahui sama ada ahli yang tinggal akan mencari pasukan lain sebagai satu kumpulan atau jika mereka secara individu akan mengejar tawaran mereka sendiri.

Rantau SEA kini berada pada tahap tertinggi sepanjang masa selepas X10 CRIT dan Team Secret dapat mewakili rantau ini dalam playoff VCT Champions 2021. 

X10 ialah organisasi e-sukan Thailand yang bermain di VCT SEA sepanjang 2021, sebelum bergabung dengan CRIT Esports pada November sebelum bermulanya VCT Champions 2021. Pasukan ini juga diketuai oleh Chow Weng Fai dari Malaysia.

Sumber: Twitter

RELATED NEWS

+