PUBG Mobile Global Championship 2021 akan dijalankan secara ‘semi-LAN’

Pusingan akhir PUBG Mobile Global Championship (PMGC) 2021, yang dijadualkan berlangsung dari 21 hingga 23 Januari, tidak akan menjadi acara LAN, menurut pengarah e-sukan global PUBG Mobile Tencent James Yang.

Acara ini akan menggunakan format ‘separuh LAN’ dengan 16 finalis bersaing dalam satu pelayan (server). Bagi memastikan para peserta mempunyai permainan yang adil, beberapa pasukan akan diterbangkan ke lokasi tertentu untuk bersaing di peringkat akhir.

“Sesetengah pasukan akan kekal di negara mereka, manakala beberapa pasukan akan terbang ke lokasi. Perlawanan akhir PMGC bukanlah acara dalam talian atau luar talian yang lengkap. Ia adalah sejenis semi-LAN,” kata Yang.

Yang tidak mendedahkan di mana pertandingan itu akan berlangsung, tetapi berkata ia akan diumumkan ‘tidak lama lagi.’ Lokasi tidak akan mempunyai pentas dan pasukan akan bersaing dalam persekitaran tertutup. Format boleh melihat beberapa perubahan bergantung pada keadaan wabak.

Walaupun Yang berkata pada Julai lalu bahawa syarikat itu ‘berusaha keras’ untuk mengadakan PMGC sebagai acara LAN, pandemik COVID-19 yang berterusan mengubah rancangan ini.

“Kami menjangkakan untuk melakukan acara LAN pada akhir tahun, tetapi sekarang saya tidak menjangkakan COVID sekuat ini,” katanya.

Akibatnya, peringkat liga PMGC ditukar menjadi acara dalam talian sepenuhnya. Ia dibahagikan kepada Timur dan Barat supaya pasukan tidak menghadapi perbezaan ping. Dua puluh pasukan bertanding di setiap wilayah.

Peringkat liga PMGC akan berlangsung dari 30 November hingga 24 Disember, dengan 15 pasukan mara ke pusingan akhir, bersama satu pasukan jemputan. Perlawanan akhir besar akan berlangsung dari 21 hingga 23 Januari.

PMGC 2021 mempunyai jumlah kumpulan hadiah sebanyak AS$6 juta (RM25.4 juta). Ini menjadikannya kumpulan hadiah tertinggi dalam sejarah sukan PUBG Mobile untuk satu acara.

RELATED NEWS

+